Nieuws

Daklozen in Edese bossen krijgen nog voor Kerst noodopvang

Zo'n 15 tot 20 daklozen in Ede slapen nu 's nachts in tenten.
Er komt een winteropvang voor daklozen die nu nog in de Edese bossen slapen. Voor de Kerst staan er 'sobere logeerunits' op het kazerneterrein, naast de opvang van het Leger des Heils. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. © Omroep Gelderland
EDE - Er komt een winteropvang voor daklozen die nu nog in de Edese bossen slapen. Voor de Kerst staan er 'sobere logeerunits' op het kazerneterrein, naast de opvang van het Leger des Heils. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.
Niet alle zogenoemde 'buitenslapers' krijgen een warme plek om te overnachten. Ongeveer 10 van de in totaal 15 tot 20 mensen die 's nachts buiten slapen, kunnen bij de noodopvang terecht. 

Geweigerd

Mensen die 'geen binding met de regio' hebben worden geweigerd, legt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) uit. Hulpverleners gaan hen wel begeleiden naar opvang in de gemeente waar ze vandaan komen. 
Tekst gaat verder onder de reportage.
Daklozen in Edese bossen krijgen nog voor Kerst noodopvang
'We kunnen niemand dwingen om zich in Eindhoven te laten helpen, maar onze pogingen daartoe gaan we wel intensiveren', zegt Hoefsloot. De gemeente betaalt bijvoorbeeld ook een treinkaartje voor die persoon als hij naar zijn 'eigen gemeente' teruggaat. 

Agressief

De winteropvang is bedoeld voor daklozen die niet bij het pension van het Leger des Heils worden toegelaten, bijvoorbeeld omdat ze te agressief zijn. Ze slapen nu veelal in tenten in de Edese bossen. Alleen als het 's nachts vriest, kunnen ze bij wijze van uitzondering bij het Leger des Heils terecht.
De groep daklozen heeft de afgelopen tijd voor veel overlast in de buurt gezorgd, meent de wethouder. Hij noemt inbraken en diefstallen als voorbeeld. Door deze mensen een vaste logeerplek te geven, wil de gemeente de overlast terugdringen. 

Beveiliging

De 'logeerunits' zullen constant beveiligd worden. De daklozen die er gebruik van maken, komen het terrein van het Leger des Heils niet af, is de bedoeling. 'Het streven is dat mensen binnen de hekken van het sociaal pension blijven', zegt Hoefsloot. 
Alles is er volgens hem op gericht om een zo groot mogelijk aantal daklozen tot rust te laten komen en te begeleiding naar zorg.

April 2020

De Edese winteropvang voor buitenslapers blijft in ieder geval tot en met april 2020. Mogelijk worden de logeerunits daarna door het Leger des Heils gebruikt als extra pensionruimte.
Hun sociaal pension wordt de komende jaren namelijk gerenoveerd. Na de renovatie krijgt de groep ‘buitenslapers’ standaard een plek bij het Leger des Heils, meldt de gemeente in een persbericht. 
De opvang voor buitenslapers kost de gemeente 155.000 euro.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.