Nieuws

Multimiljonair trekt knip voor lampjes in kerktoren: 'Ik wil de stad wat teruggeven'

Na jaren van sparen en plannen maken is het nu eindelijk zover: met behulp van een gigantische kraan wordt de Grote Kerk van Nijkerk voorzien van verlichting. Veel inwoners hebben meebetaald aan de lampjes, maar het laatste zetje kwam van de steenrijke ondernemer Gerard van den Tweel. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Na jaren van sparen en plannen maken is het nu eindelijk zover: met behulp van een gigantische kraan wordt de Grote Kerk van Nijkerk voorzien van verlichting. Veel inwoners hebben meebetaald aan de lampjes, maar het laatste zetje kwam van de steenrijke ondernemer Gerard van den Tweel.
'Als ik de kerktoren zie, dan ben ik thuis.' Gerard van den Tweel (75), rasondernemer, multimiljonair en trotse Nijkerker, komt een kijkje nemen als de ledverlichting wordt geplaatst.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Multimiljonair trekt knip voor lampjes in kerktoren: 'Dit voelt echt als mijn plicht'
De hele toren, die eerder al werd uitgeroepen tot mooiste van Nederland, wordt behangen met meer dan 100 spots en 36 meter aan ledstrips. Al die lampen samen verbruiken de helft minder energie dan de huidige verlichting. 

Idee van bejaarde moeder

Vanaf de toren wijst initiatiefnemer Henry Hamstra het huis van zijn moeder aan. Zij was het die hem en zijn broer op het idee bracht om de kerktoren te laten meedingen in de wedstrijd 'de mooiste kerktoren van Nederland'.
En met succes. Want sinds 2012 draagt de toren van de Grote Kerk dat predicaat met trots. Dat Hamstra er nu voor zorgt dat de kerktoren verlicht wordt, voelt als een enorm cadeau aan zijn moeder, zijn broer en aan de stad. 'Nijkerk heeft niet heel veel gebouwen om trots op te zijn, maar op deze toren zijn we dat allemaal.' 

Heel Nijkerk betaalt mee

Toen hij het idee opperde in de stad kwam het eerste geld al binnen. 'De Rotary steunde ons, de bakker, de supermarkt, een plaatselijke stichting', vertelt Hamstra. 
In totaal brachten al die acties en initiatieven 45.000 euro op.  Van den Tweel gaf de initiatiefnemers het laatste zetje door de laatste 35.000 euro te doneren. Precies zoals de supermarkt- en horecaondernemer het zelf graag ziet. 'Zoiets moet niet door twee of drie mensen betaald worden, dit moet een idee van de stad zijn.' 
Het is overigens niet de eerste keer dat de multimiljonair iets aan de stad geeft. Met zijn stichting investeerde hij al tienduizenden euro's in de gemeenschap. 'Dit voelt echt als mijn plicht, want Nijkerk heeft mij veel gegeven. Ik wil de stad graag wat teruggeven', benadrukt hij.

14 december

En dus staan beide heren zij aan zij naar de gigantische kraan te kijken die ervoor zorgt dat op zaterdagavond 14 december het licht aangaat. Wie er uiteindelijk op de knop mag drukken? Dat kan er maar één zijn: de moeder van Henry Hamstra.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!