Nieuws

Dit weekend de houtkachel aan? Liever niet!

Wie dit weekend lekker de houtkachel of open haard wil opstoken, moet rekening houden met een stookalert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheiden Milieu (RIVM). Door de weersomstandigheden blijven rook en geur lang hangen, klinkt de waarschuwing. © Pixabay
ARNHEM - Wie dit weekend lekker de houtkachel of open haard wil opstoken, moet rekening houden met een stookalert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheiden Milieu (RIVM). Door de weersomstandigheden blijven rook en geur lang hangen, klinkt de waarschuwing.
Het RIVM roept op niet te stoken. Het zogenaamde stookalert geldt naast Gelderland ook voor Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Flevoland. Ook zondag zijn de weersomstandigheden ongunstig voor het stoken van hout. Weinig wind en een lage luchtdruk dragen daar aan bij.

Klachten

Bij de verbranding van hout komen stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor met name ouderen, kinderen  en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.
Het RIVM heeft dagelijks contact met meteorologen van het KNMI over de weersverwachting en geeft een alert af als de voorspellingen ongunstig zijn. Meer informatie is te vinden op de speciale site van het RIVM.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!