Nieuws

800.000 euro voor Nijmeegse game die vallen na een beroerte voorkomt

Onderzoeker Vivian Weerdesteyn van het RadboudUMC in Nijmegen krijgt een subsidie van 800.000 euro voor een speciale game die vallen na een beroerte voorkomt. © Sascha Stoffelen
NIJMEGEN - Onderzoeker Vivian Weerdesteyn van het RadboudUMC in Nijmegen krijgt een subsidie van 800.000 euro voor een speciale game die vallen na een beroerte voorkomt.
Met de game kunnen patiënten na een beroerte thuis hun balans oefenen. Het doel is dat patiënten hierdoor minder vaak vallen en zelfstandiger kunnen leven. 

Moeite met balans en angst

‘Na een beroerte hebben veel mensen moeite met hun balans, waardoor ze vaker vallen,’ vertelt Weerdesteyn. ‘De gevolgen van een val kunnen heel naar zijn, zoals een gebroken heup. Bovendien kunnen de onzekerheid en angst om te vallen een enorme impact hebben op het leven. Patiënten durven soms nauwelijks meer hun huis uit, en worden afhankelijk van anderen.’ 
De subsidie komt van de Hartstichting en overheidsorganisatie ZonMw. De game is volgens de subsidieverleners belangrijk voor een grote groep patiënten. 'In ons land leven meer dan 300.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder stijgt', stelt de Hartstichting.

Minder vaak vallen

Weerdesteyn gaat de speciale game samen met de Universiteit Twente ontwikkelen. Via een monitor of tv-scherm kunnen patiënten daarmee thuis hun stapbewegingen oefenen. Ze verwachten dat hierdoor meer mensen gaan oefenen en het ook langer volhouden. En dat ze uiteindelijk minder vaak vallen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!