Nieuws

Onderdelen vliegende Duitse bom WOII gevonden bij verbreding A1

Foto ter illustratie: Duitse vliegende bom.
Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 zijn onderdelen gevonden van een vliegende bom, die veel werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderdelen liggen in de gemeente Deventer, en ook dicht bij de gemeente Voorst en het dorp Wilp. © Bundesarchiv
VOORST GEM VOORST - Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 zijn onderdelen gevonden van een vliegende bom, die veel werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderdelen liggen in de gemeente Deventer, en ook dicht bij de gemeente Voorst en het dorp Wilp.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld. Die heeft inmiddels vastgesteld dat een object van 15 bij 15 meter onder de grond ligt. Er is volgens de gemeente Deventer geen sprake van bodemverontreiniging door spring- of brandstof.
Of er nog springstof in de bom zit, is nog onduidelijk. Daar wordt wel rekening mee gehouden bij de genomen veiligheidsmaatregelen. Het gebied is afgezet. 
Zolang het object ongestoord in de grond ligt, is er geen risico voor de omgeving, aldus de gemeente. In het voorjaar word onderzocht wat er precies in grond ligt. Dan wordt ook duidelijk wat er precies moet gebeuren om het object veilig te kunnen ruimen. 
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!