Nieuws

Linssen neemt voortouw in crisisgesprek: 'Voor deze trainer door het vuur'

ARNHEM - Een crisisgesprek moet vrijdag leiden tot de wederopstanding van Vitesse op bezoek bij SC Heerenveen. De spelersgroep sluit de rijen na vier nederlagen op rij. 'Wij staan achter de trainer', zegt de aanvoerder.
door Richard van der Made
Bryan Linssen sprak zich donderdag uit na de kletsnatte training. De 29-jarige Limburger stapt naar voren en staat in donkere tijden als leider voor zijn troepen. 'Ik moet nu voorop lopen en dat zal ik ook doen. De druk is voelbaar, zeker ook bij mij. Remko Pasveer helpt mij inderdaad ook tijdens dit soort gesprekken.'

Mentale weerbaarheid

De twee leiders van de selectie nemen het voortouw en lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid. Geduldig en professioneel staan ze de journalisten na weer een mokerslag te woord. De mentale weerbaarheid wordt op de proef gesteld nu de druk steeds groter wordt. Onder hoogspanning reist Vitesse vrijdag dan ook af naar Friesland voor de clash met Heerenveen. 

Praatsessie

Na vier nederlagen op rij, is een driepunter cruciaal om de crisis een halt toe te roepen. Linssen erkent dat er begin deze week een uitvoerige praatsessie was met de spelers. Harde woorden, duidelijke taal. Naar verluidt was trainer Leonid Slutskiy niet aanwezig bij het pittige onderhoud op Papendal.
Slutskiy ijsbeert heen en weer

Buiten en binnen

Prangende vraag is wat er binnenskamers gezegd is en welke conclusie de selectie heeft getrokken uit de laatste wedstrijden. Linssen wil daar niets over kwijt. 'Er is gesproken en je hebt gelijk dat voetbal van het publiek is. Maar voetbal gebeurt wel buiten en niet binnen. En wat binnen besproken wordt, hoeft niet naar buiten', beantwoordt hij de vraag geroutineerd.
Linssen wint zoals zo vaak een kopduel

Achter elkaar

Vitesse maakte ook zondag tegen Sparta weer in veel fases een lamlendige indruk. De spirit en energie lijkt uit de groep verdwenen. Het zelfvertrouwen is broos, de irritaties lopen op. 'We moeten zorgen dat die spirit snel weer terugkomt', weet Linssen. 'En dat kan alleen door achter elkaar te blijven staan, geloof te houden, elkaar ook te vertrouwen en keihard te werken.'

Door het vuur

Slutskiy maakte na de nederlaag bij Sparta een vermoeide en aangeslagen indruk. Hij krijgt Vitesse niet aan de praat na een serie uitstekende resultaten in het begin van dit seizoen. Toch maakt de Rus ook een stoïcijnse indruk. Hij lijkt zijn ware gevoelens niet te willen uiten. 'Of wij nog achter de trainer staan? Absoluut, wij gaan voor hem door het vuur. Voor ons is er zeker geen teken dat er geen chemie meer is', stelt Linssen. 

Vraagtekens

'Dingen die nu geroepen worden, spelen vaak helemaal niet', zegt Linssen over verhalen in de media. 'Daar zet ik wel eens mijn vraagtekens bij. Maar kritiek na vier nederlagen op rij is natuurlijk wel terecht. Ja, ik heb zeker het gevoel dat wij het vrijdag gaan omdraaien, hoewel Heerenveen uit lastig is. Ze hebben eigenlijk altijd wel een goede ploeg. De laatste twee keer hebben we het daar goed gedaan', houdt Linssen de moed erin.
Navarone Foor keert terug in de basis

Foor in basis

Bij Vitesse keert Navarone Foor terug in de basis. Hij zit al een tijdje op de bank. Thomas Buitink is zijn plek weer kwijt. De Nijkerker begon tegen Sparta als rechtsbuiten. Dat was zijn eerste basisplaats van dit seizoen. Maar Buitink wordt op de rechterflank nu vervangen door Foor.
Opstelling: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark; Bazoer, Bero; Foor, Honda, Linssen; Matavz
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!