Nieuws

Betalen per afvalzak uitgesteld en belasting omhoog in Arnhem

Het betalen per afvalzak (diftar) in Arnhem gaat in per 1 juli 2020. Een half jaar later dan gepland. En de extra kosten die dat geeft, worden doorberekend aan de burger via de afvalstoffenheffing. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering, woensdagavond. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het betalen per afvalzak (diftar) in Arnhem gaat in per 1 juli 2020. Een half jaar later dan gepland. En de extra kosten die dat geeft, worden doorberekend aan de burger via de afvalstoffenheffing. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering, woensdagavond.
Invoering van diftar op 1 januari is volgens het college niet haalbaar. Daarom geldt nu voor de eerste helft van 2020 een vast tarief voor afval van 99,72 euro voor een eenpersoonshuishouden en 134,88 euro voor een meerpersoonshuishouden. Dat moet vooraf worden betaald.
Voor het tweede half jaar wordt het vaste deel vooraf geïnd. Dat is 81,30 euro per huishouden. Daarna betaalt een huishouden 80 eurocent voor elke 30-literzak restafval. Dat wordt achteraf verrekend.

Extra belasting door uitstel

Door het uitstellen van diftar zijn deze kosten gestegen. De gemeente gaat er namelijk vanuit dat bij de invoering van diftar de afvalproductie daalt en ook de kosten voor de gevreesde afvaldumpingen in de hand worden gehouden. De raad heeft ervoor gekozen deze extra kosten volledig via de afvalstoffenheffing bij de burger neer te leggen. Deze belasting stijgt in totaal met tien procent.
Elk huishouden gaat hierdoor meer betalen. Iedereen net zoveel, zowel hoge als lage inkomens. Alleen voor minima geldt een uitzondering. Zij kunnen zelfs geld verdienen aan diftar als ze minder dan het gemiddelde aan afval weggooien.

Containers niet open

SP-voorstellen om de extra kosten te dekken met een bezuiniging op de ambtelijke organisatie en de ondergrondse containers weer van het slot te halen, werden van tafel geveegd. Ook het initiatief van de Partij voor de Dieren om alsnog te onderzoeken of de afvalpas anoniem kan zijn, redde het niet.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.