Nieuws

Het regent vandaag bijna de hele dag, maar er is beter weer op komst

WAGENINGEN - Ga vandaag maar niet de deur uit zonder paraplu, poncho of regenjas. Overal in de provincie regent het vandaag, zegt MeteoGroup in Wageningen.
'Wie vandaag met een paraplu de straat op gaat is spekkoper', zegt weerman Reinout van den Born. 'Op sommige plekken regent het vandaag stevig door en er staat ook een aardige wind.'
Het is een graad of 10 à 11 vandaag. Maar de wind gaat in de loop van de dag draaien en dat gaat gepaard met lagere temperaturen. Van den Born: 'En dat houdt ook tijdelijk het einde van de regen in. Vanaf vrijdag is het een aantal dagen droog.'
In de nacht liggen de temperaturen rond dan het vriespunt. Overdag wordt het ongeveer 6 graden. 
Op Radio Gelderland gaf Nieke Hoitink samen met weerman Reinout van den Born donderdagmorgen paraplu's weg aan luisteraars die een origineel weerpraatje hadden ingesproken, Mike Peters en Magda Kock uit Zevenaar en Hans Wildeboer in Mook.

Herfst was zacht en kletsnat

De herfst van 2019 gaat de boeken in als zacht en kletsnat. Weeronline noemt het opvallend dat een flinke najaarsstorm uitbleef. De herfst was niet alleen erg nat; de temperatuur kwam ook hoger uit dan normaal in de tijd van het jaar.
Gemiddeld viel er over Nederland 310 millimeter neerslag. Normaal is dat 243 millimeter. Met in De Bilt 10,9 graden viel de gemiddelde temperatuur iets hoger uit. In een normale meteorologische herfst is het 10,6 graden. De zon scheen iets meer dan gebruikelijk: 337 uur tegen 320 normaal. September en november verliepen duidelijk zonniger dan normaal. Oktober was juist somberder dan gemiddeld.
Hoewel de herfst zeer nat was en de wind regelmatig in de zuidwesthoek zat, kwam het geen enkele keer tot storm. Ook vorig jaar verliep de meteorologische herfst stormloos. Het is zeer zeldzaam dat twee jaar op rij geen officiële herfststorm wordt gemeten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!