Nieuws

Minister versoepelt regeling die boeren beschermt tegen extreem weer

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdag de subsidieregeling versoepeld die boeren beschermt tegen oogstschade door slecht weer. Vanaf 1 januari kunnen boeren daardoor eerder een schadevergoeding ontvangen. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdag de subsidieregeling versoepeld die boeren beschermt tegen oogstschade door slecht weer. Vanaf 1 januari kunnen boeren daardoor eerder een schadevergoeding ontvangen.
De versoepeling omvat twee veranderingen: de brede weersverzekering wordt goedkoper en er wordt bij een kleinere schadepost een uitkering betaald. De verzekering is komend jaar vrij van assurantiebelasting en dat scheelt 21 procent. De minister denkt dat meer boeren daardoor een verzekering kunnen afsluiten.
Ook wordt in het nieuwe jaar al een schadevergoeding betaald als er sprake is van 20 procent minder opbrengst door toedoen van het weer. Op dit moment is dat nog 30 procent.

Weersverandering

De minister komt met de maatregelen vanwege de weersverandering, waardoor boeren te maken krijgen met inkomstenverlies. Dat is volgens haar iets waar niemand wat aan kan doen.
'De droogte van de afgelopen zomers heeft ons allemaal geraakt', zegt Schouten. 'Ik wil ervoor zorgen dat boeren zich beter kunnen beschermen tegen financiële verliezen bij een slechte oogst door extreem weer.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!