Nieuws

Geen stil asfalt tussen Lochem en Borculo, buurbewoners teleurgesteld

GEESTEREN - Het is een grote teleurstelling voor omwonenden: de provincie Gelderland wil geen extra stil asfalt aanleggen bij de aanpassingen van de provinciale weg N825 tussen Lochem en Borculo. Volgens gedeputeerde Christianne van der Wal voldoet de weg niet aan de vereiste criteria.
door Lonneke Gerritsen en Gerwin Peelen
De Nettelhorsterweg wordt de komende tijd veiliger en duurzamer gemaakt. Omwonenden willen daarnaast dat de provinciale weg 'stiller' wordt door middel van stil asfalt. Maar volgens de provincie komt de weg hiervoor simpelweg niet in aanmerking. 'We hebben drie criteria voor stil asfalt en de weg voldoet niet aan die criteria', aldus de gedeputeerde. Volgens verschillende berekeningen hebben omwonenden onvoldoende overlast. 
De provincie legt op een gebied van vier kilometer wel stil asfalt aan, maar omwonenden wilden dat de hele 8,5 kilometer stil asfalt zou krijgen. Daar gaat de provincie dus niet in mee.

'Krom'

Bovendien zouden ook andere aanwonenden van een provinciale weg dan stil asfalt moeten kunnen krijgen als het hier zou worden aangelegd. 'Dat zorgt echt voor een precedent voor alle inwoners in Gelderland die aan een N-weg wonen,' zegt Van der Wal. Het stille asfalt is veel duurder dan normaal asfalt.
Enkele buurtbewoners waren woensdagmorgen bij de commissievergadering van de provincie aanwezig. Ze zijn flink teleurgesteld dat het stil asfalt niet door gaat. 'Ze hebben niet eens geluidsmetingen gedaan, ze baseren zich alleen op berekeningen en dat vinden wij niet correct', zegt Hans Leeflang van initiatiefgroep De Slimste weg.
Bovendien ligt er op een ander gedeelte van de weg ter hoogte van het bedrijventerrein in Borculo al wel een stuk stil asfalt en dat blijft ook zo. 'Het is krom dat het dan op dit stuk niet kan. '

Andere opties

De buurtbewoners geven nog niet op. 'Er zijn nog wel wat mogelijkheden om de geluidsoverlast terug te dringen. Zoals geluidsreducerende tegels voor langs de weg', zegt Leeflang strijdlustig. De provincie wil op de weg die als proef De Slimste Weg is, wel gaan kijken naar andere geluidsreducerende opties: zoals een geluidsrail.
Leeflang hoopt deze en andere opties te bespreken op 18 december als er een overleg gepland staat met de wethouders van Berkelland en Lochem en de gedeputeerde van de provincie. Op 11 december moet Provinciale Staten een definitief besluit nemen over het stille asfalt. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!