Nieuws

Verhuizen naar Wageningen wordt stuk duurder voor bedrijven

Nieuwbouw aan de Bronland in Wageningen.
Grote bedrijven gaan meer betalen om zich te vestigen in Wageningen. De gemeenteraad heeft besloten het maximum te betalen bedrag voor de bouwleges te verhogen. © Google streetview
WAGENINGEN - Grote bedrijven gaan meer betalen om zich te vestigen in Wageningen. De gemeenteraad heeft besloten het maximum te betalen bedrag voor de bouwleges te verhogen.
De aanpassing heeft gevolgen voor nieuwbouwwerken die meer dan 9 miljoen euro kosten. Onder het oude plan betaalt een bedrijf dat zo'n duur gebouw wil neerzetten, 356.000 euro voor bouwleges aan de gemeente. Dat wordt maximaal 434.000 euro. 

Verhoging van 22 procent

Er lag al een plan om de leges (gemeentelijke heffingen) voor alle bedrijven te verhogen. Alleen zou het maximumbedrag onveranderd blijven, waardoor hele grote bedrijven niet in de portemonnee geraakt werden.
Dat vonden meerdere partijen oneerlijk. En bovendien staat Wageningen voor een forse financiële uitdaging en kan de gemeente dus wel wat extra geld gebruiken. Op initiatief van de SP en de ChristenUnie is het maximum daarom verhoogd en gaat de algehele verhoging van bijna 22 procent voor meer bedrijven gelden.

'Vestigingsklimaat'

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde voor een verhoging van het maximumbedrag. Alleen de Stadspartij, het CDA en de VVD waren tegen. Die partijen zijn bang dat deze verhoging grote bedrijven afschrikt en dus niet goed is voor het vestigingsklimaat.