Nieuws

De eerste windmolen van het 'grootste windpark van Gelderland' staat overeind

Vanaf de snelweg zie je hem sinds een paar dagen staan: de eerste van elf windmolen die worden gebouwd in Windpark Deil. Het wordt het grootste van Gelderland tot nu toe. Samen met de drie molens die eerder dit jaar bij Geldermalsen werden geplaatst, moeten ze zo’n 60.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. © Omroep Gelderland
DEIL - Vanaf de snelweg zie je hem sinds een paar dagen staan: de eerste van elf windmolen die worden gebouwd in Windpark Deil. Het wordt het grootste van Gelderland tot nu toe. Samen met de drie molens die eerder dit jaar bij Geldermalsen werden geplaatst, moeten ze zo’n 60.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.
Ten zuiden van de A15 en in de oksels van de A2 verrijzen de komende weken elf windmolens van 140 meter hoog. Van die molens zijn er vier eigendom van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, die tien jaar gewerkt heeft om het windpark van de grond te krijgen.
Het park staat voor een deel op grond van Staatsbosbeheer, en daar moest lang mee worden gesproken. Dat ging over compensatie van de natuur die opgeofferd wordt voor de windmolens. De coöperatie stopt een deel van de winst die de molens opleveren in duurzame projecten, zoals een voedselbos.
Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.
Eerste van elf windmolens Windpark Deil staat er
Maar ook inwoners van Deil en Geldermalsen hadden hun bedenkingen bij de torenhoge molens. Toch zijn zelfs mensen die de windmolens pal voor hun huis krijgen lid geworden van de coöperatie en verschillende van die leden hebben geïnvesteerd in het park.

Avri-windpark

Even verderop in Geldermalsen staan ook drie molens van de coöperatie, op de voormalige vuilstort van Afvalverwijdering Rivierenland. De 900 leden en investeerders hebben straks dus zeven windmolens in bezit. Als de wieken eenmaal draaien en winst maken, krijgen de eigenaren tot tien procent van hun inleg uitgekeerd. Een deel van de winst gaat dus naar andere duurzame projecten en natuurontwikkeling.

Groot project

Voor de aanleg van het park in Deil is speciaal een tijdelijke afrit van de A15 aangelegd. Op het terrein zijn de afgelopen maanden opstelplaatsen voor kranen aangelegd en zijn er 1250 vrachtwagens met zand en puin aangevoerd om de grond bouwrijp te maken.

De grootste

West Betuwe heeft straks meer windmolens dan welke gemeente in Gelderland ook. In Aalten staan er acht, maar in Geldermalsen en Deil veertien in totaal.
Zestigduizend huishoudens krijgen volgend jaar hun elektriciteit door de windmolens met een masthoogte van 140 meter geleverd. Met de wieken erbij wordt de 208 meter aangetikt.  Pas als de windmolens in bedrijf zijn, geven ze rendement. Zowel financieel als voor het milieu.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!