Nieuws

Boeren willen 'spierballen tonen' en langs opritten van snelwegen staan

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept zijn achterban op maandag met trekkers langs alle opritten van snelwegen te staan. In de middag is er een gesprek met minister Schouten over het alternatieve stikstofplan van het Landbouw Collectief en de boeren willen daar druk achter zetten. © Omroep Gelderland
HITZUM - Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept zijn achterban op maandag met trekkers langs alle opritten van snelwegen te staan. In de middag is er een gesprek met minister Schouten over het alternatieve stikstofplan van het Landbouw Collectief en de boeren willen daar druk achter zetten.
Voorzitter Mark van den Oever plaatste vrijdagavond een oproep op de Facebookpagina van FDF, die inmiddels honderden keren is geliked. In het bericht wordt boeren gevraagd 'spierballen te tonen', als waarschuwing en steun tijdens de onderhandelingen van maandag.

Al vaker geprotesteerd

FDF heeft zo'n 50.000 leden op Facebook en zat onder meer achter de landelijke boerenprotesten in oktober. Duizenden agrariërs trokken toen naar Den Haag om de stikstofmaatregelen, die het hen onmogelijk zou maken om te werken. Dat veroorzaakte onder meer chaos op de Nederlandse snelwegen.
Het kabinet presenteerde vorige week plannen om de problemen rond stikstof op korte termijn aan te pakken, waaronder door de maximumsnelheid op snelwegen overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur. Dertien landbouworganisaties, verenigd in het Landbouw Collectief, kwamen woensdag met een alternatief plan.
Dat plan wordt maandag besproken met de minister. 'Het idee achter onze oproep is vooral dat de rest van het land ook weet wat er speelt', vertelt de Gelderse woordvoerder Mischa Bouwer. 'Sinds de protesten zijn we wat naar de achtergrond verdwenen, nu willen ons weer laten zien.'

'Grijze wolk'

De oproep is volgens hem geen dreigement, maar moet als 'grijze wolk' boven het gesprek hangen. De actiegroep is bang dat het alternatieve stikstofplan van tafel wordt geveegd. 'Of dat we concessies moeten doen. Maar daar hebben we helemaal geen zin in. Het plan moet intact blijven.'
De actie staat gepland voor maandag 25 november van 12.30 tot 14.00 uur. Er zijn geen concrete plekken aangewezen om te gaan staan. 'Dat is iets wat lokaal wordt afgestemd', zegt Bouwer. Plannen om de opritten te blokkeren zijn er volgens hem niet.
Hoeveel boeren gehoor zullen geven aan de oproep, vindt hij moeilijk in te schatten. 'Op 16 oktober waren er ook drie keer zoveel boeren dan verwacht. Maar 5 tot 8 duizend moet maandag toch wel lukken.'
De oproep op de Facebook-pagina van Farmers Defence Force:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!