Nieuws

​Epe krijgt als laatste gemeente een beiaardier

Beiaardier Jan-Willem Achterkamp.
Ze hebben er lang op moeten wachten, maar Epe krijgt als laatste gemeente in Gelderland een beiaardier. De gemeenteraad stemde vorige week in met een voorstel om jaarlijks 5.000 euro extra aan de Grote Kerk te geven, zodat het carillon bespeeld kan worden door een beiaardier. 'Het is het helemaal waard. Wij zijn echt razend enthousiast', aldus Ben Jonker van de kerk. © Omroep Gelderland
EPE - Ze hebben er lang op moeten wachten, maar Epe krijgt als laatste gemeente in Gelderland een beiaardier. De gemeenteraad stemde vorige week in met een voorstel om jaarlijks 5.000 euro extra aan de Grote Kerk te geven, zodat het carillon bespeeld kan worden door een beiaardier. 'Het is het helemaal waard. Wij zijn echt razend enthousiast', aldus Ben Jonker van de kerk.
'In Gelderland zijn slechts drie gemeentes zonder beiaardier. Twee omdat de kerkklokken niet bespeeld kunnen worden en Epe', legt Jonker uit. 'Tot 1995 was de gemeente de eigenaar van de klokken, maar daarna werden deze overgedragen aan de Grote Kerk. Toen bestond het carillon nog uit 12 klokken. Inmiddels is het uitgebreid naar dertig'.
Momenteel wordt het carillon automatisch bespeeld met liederen die niet speciaal voor dit klokkenspel zijn geschreven. En dat is volgens Jonker zonde. 'We zijn nu kei hard aan het werk. Want we moeten een heel speelschema maken en beiaardier Jan-Willem Achterkamp is druk aan de slag om muziek te schrijven', laat Jonker weten.
tekst gaat verder na de video
​Epe krijgt als laatste gemeente een beiaardier

Cultureel erfgoed

Volgens de VVD, die extra geld vroeg voor het carillon, is het klokkenspel cultureel erfgoed. 'De klokken moeten gewoon bespeeld worden', vindt fractievoorzitter Ruud Jager.
Jonker is het hier mee eens. 'In het carillon zitten hele bijzondere klokken', legt hij uit. 'Zo zijn we in het bezit van de oudste klok van de Veluwe en één van de oudste klokken van Nederland. Deze komt helemaal uit de 14e eeuw.'

Bezoekers

Naast het bespelen van de klokken, wil de Grote Kerk het geld ook gebruiken om activiteiten te organiseren. 'We willen excursies en rondleidingen gaan geven. Daarnaast willen we schoolklassen uitnodigen om langs te komen', vertelt Jonker enthousiast.
'Hoe leuk is dat? Dan kan de klas mee kijken bij de beiaardier, de kerktoren beklimmen en ondertussen leren over dit bijzondere instrument.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!