Nieuws

Duitse oorlogsbunker in Deelen te zien op National Geographic

Bunker Diogenes 1947 - foto Gelders Archief
Tv-zender National Geographic besteedt zaterdag aandacht aan de bunker Diogenes aan de Koningsweg in Schaarsbergen. Het programma Nazi Megastructures heeft in mei dit jaar een dag in en rond het reusachtige complex gefilmd. Ook op de voormalige Fliegerhorst Deelen zijn opnames gemaakt.
ARNHEM - Tv-zender National Geographic besteedt zaterdag aandacht aan de bunker Diogenes aan de Koningsweg in Schaarsbergen. Het programma Nazi Megastructures heeft in mei dit jaar een dag in en rond het reusachtige complex gefilmd. Ook op de voormalige Fliegerhorst Deelen zijn opnames gemaakt.
Het verhaal van de bunker is te zien op zaterdag 23 november om 21.00 uur. 
De bunker en het vliegveld waren in de oorlog thuishaven van de 3e Jachtdivisie van de Duitse Luftwaffe. In de bunker zitten zo’n 250 ruimtes die zijn gebouwd rondom een grote zaal in het midden. In die zaal werden door de zogenaamde Blitzmädel de posities van geallieerde en eigen vliegtuigen weergegeven op een grote glazen kaart. Aan de andere kant van de kaart zaten de Duitse officieren die met die informatie de eigen jagers aanstuurden die op vliegveld Deelen gestationeerd waren.
De bunker was een voor die tijd hypermodern luchtverkeersleidingscentrum. Volgens beheerder Rijksvastgoedbedrijf is Diogenes de meest gave en authentiek bewaard gebleven bunker in zijn soort.
Zie voor een uitgebreid artikel over de bunker: Vliegveld Deelen: centrum van de Duitse nachtjagd
De Blitzmädel in actie - foto publiek domein
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!