Nieuws

Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

Plein 1944 (Google Maps)
Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
Horecaondernemers en sommige voetgangers hebben nu volgens VVD en VoorNijmegen.NU last van fietsers op het plein. De hinder zou mogelijk beperkt kunnen worden door fietsers hun eigen ruimte te geven door middel van belijning, maar het college wil dat dus niet.

Snelheid en straatbeeld

De belijning past volgens het college niet in het straatbeeld van Plein 1944, omdat ze de stedenbouwkundige uitstraling zouden verstoren. Bovendien vreest het college dat de snelheid van fietsers omhoog gaat als er een rechte lijn ontstaat.
Daarnaast ontstaat er door het aanbrengen van belijning een aparte ruimte voor fietsers, zo schrijft het college. 'Dit kan leiden tot ongewenst gedrag omdat fietsers de ruimte opeisen.' Tot slot is het college bang dat de belijning een aanzuigende werking heeft op fietsers.

Gevoel

Uit de ongevallengegevens blijkt dat er niet of nauwelijks ongelukken gebeuren tussen fietsers en voetgangers op het plein, zo schrijft wethouder Harriët Tiemens. 'Het betreft dus voornamelijk een gevoel van hinder of ongemak.'