Nieuws

Zo verliep de intocht van de Sint in Apeldoorn: arrestaties, drukte en primeurs

APELDOORN - De politie heeft zaterdag enkele mensen aangehouden bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. De intocht had twee primeurs: Sint kwam voor het eerst niet aan op een stoomboot, maar met een stoomtrein. En voor het eerst werd hij niet begeleid door Zwarte Pieten, maar door roetveegpieten.
En juist dat was een veelbesproken thema, omdat veel mensen vinden dat Zwarte Piet bij de traditie hoort. Zo waren er meerdere aanhangers van Pegida, onder wie voorman Edwin Wagensveld, die zwart geschminkt waren. Zij moesten van de politie naar een demonstratievak. Toen ze dat weigerden, werden zij opgepakt vanwege overtreding van de wet openbare manifestatie.
Pegida 'Zwarte Pieten' worden ingesloten door de politie. Foto: Roland Heitink
Eerder werd al een groep supporters van Go Ahead Eagles tegengehouden. Zij wilden ook demonstreren voor Zwarte Piet. Zij werden ingesloten door de Mobiele Eenheid. Na zo'n drie kwartier, toen Sinterklaas zijn weg vervolgd had, mochten zij weer uit het vak.

Te druk of te weinig ruimte?

Sinterklaas arriveerde even na 12.30 uur op het Stationsplein. Even na enen was Apeldoorn 'vol'. Beveiligers hielden bezoekers in het centrum van Apeldoorn tegen. Niemand mocht nog op de route en dat zorgde voor teleurgestelde reacties. Daarbij kwam dat Sinterklaas op hoge snelheid door de stad reed in een koets.
De drukte kwam deels doordat mensen die bij de intocht op het Stationsplein daarna naar het eindpunt op het Raadhuisplein wilden. Daarbij was de kortste route ooit van een Sinterklaasintocht: 850 meter. Daardoor was er weinig ruimte voor mensen om zich te verspreiden.
Sinterklaas op het drukke Raadhuisplein. Foto: ANP

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!