Nieuws

Zwarte Pieten van Pegida opgepakt bij intocht Sinterklaas

Enkele 'Zwarte Pieten' zijn zaterdagmiddag opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Het gaat om actievoerders van Pegida, onder wie voorman Edwin Wagensveld. © ANP
APELDOORN - Enkele 'Zwarte Pieten' zijn zaterdagmiddag opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Het gaat om actievoerders van Pegida, onder wie voorman Edwin Wagensveld.
De demonstranten voerden actie tegen de roetveegpieten en voor behoud van Zwarte Piet. De politie verzocht de actievoerders hun protest voort te zetten in de daarvoor bedoelde demonstratievakken, maar ze weigerden. Uiteindelijk besloot de politie, vlak voor aankomst van Sinterklaas, de Pieten op te pakken. Dat gebeurde op het moment dat voorman Edwin Wagensveld journalisten te woord wilde staan.
Een woordvoerster van de politie bevestigt de aanhouding van de actievoerders. Dat gebeurde volgens haar zonder problemen. De aanhoudingen hadden volgens de politie niets te maken met het feit dat Wagensveld het gesprek met journalisten wilde aangaan.

Niet aangemeld

Pegida had al aangekondigd te demonstreren, maar had zich niet aangemeld bij de gemeente. Twee andere partijen deden dat wel. De gemeente heeft voor actievoerders drie plekken langs de route ingericht. Alleen daar mag gedemonstreerd worden.
Sinterklaas komt dit jaar aan in Apeldoorn en doet dat voor het eerst met uitsluitend roetveegpieten. Hij heeft zijn stoomboot ingewisseld voor een stoomtrein.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!