De Belofte

Politiek Ede steekt boeren hart onder de riem

Boerenbedrijf Ede.
Een meerderheid van de gemeenteraad in Ede is het eens: zij zijn trots op de boer. Politici roepen hun gemeentebestuur op die boodschap in alle overleggen over de stikstofproblematiek over te brengen. © Omroep Gelderland
EDE - Een meerderheid van de gemeenteraad in Ede is het eens: zij zijn trots op de boer. Politici roepen hun gemeentebestuur op die boodschap in alle overleggen over de stikstofproblematiek over te brengen.
De roep wordt gedaan op initiatief van SGP en CDA. De partijen vinden dat boeren meer waardering verdienen voor het werk dat ze doen. 

Samen

'Het is een sector die best veel over zich heen krijgt', zegt Evert Jansen (SGP). 'Ze worden steeds geconfronteerd met aanpassingen.'
Volgens Jansen kunnen boeren hun investeringen op het gebied van milieu daardoor lang niet altijd terugverdienen. Met dat boerenprobleem in het achterhoofd roepen CDA en SGP beleidsmakers op samen met boeren na te denken over stikstofreductie.  

Vertrouwen herstellen

De partijen menen dat het vertrouwen van de boeren in de overheid weg is en dat moet snel hersteld worden. De gemeente Ede kan daarin een stap zetten door waardering uit te spreken voor de agrariërs, stellen de twee partijen. 

Nipte meerderheid

SGP en CDA kregen met steun van BugerBelangen, Gemeentebelangen en de eenmansfractie Wijnsouw een nipte meerderheid: twintig stemmen voor en negentien tegen.
ChristenUnie, D66, EdeNu, VVD, Democratische Kiezers Ede, PvdA en GroenLinks staan niet achter het pro-boeren-signaal. 'Het is niet nodig om bij iedere beroepsgroep te benadrukken dat we ze waarderen', was het statement van GroenLinks. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.