Nieuws

Tegenstander roetveegpiet vangt bot bij rechter: geen tweede zitting over intocht

Er komt geen tweede rechtszaak over de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. De bezwaarmaker, die de gemeente eerder voor de rechter sleepte omdat er alleen maar roetveegpieten meelopen, eiste een nieuwe zitting, maar daar gaat de rechter niet in mee. © Roetveegpiet bij intocht in Zaanstad - ANP
APELDOORN - Er komt geen tweede rechtszaak over de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. De bezwaarmaker, die de gemeente eerder voor de rechter sleepte omdat er alleen maar roetveegpieten meelopen, eiste een nieuwe zitting, maar daar gaat de rechter niet in mee.
De man uit Amsterdam protesteerde onder meer omdat de burgemeester nog geen besluit had genomen op zijn verzoek. Hij wilde dat Apeldoorn roetveegpieten bij de gemeentegrens zou tegenhouden. Burgemeester Van Wingerden wees dat woensdag af. 
Bovendien betwijfelt de rechter of de man wel belanghebbende is. De Amsterdammer legde een link tussen het verdwijnen van Zwarte Piet en genocide.  'Ik wil later ook veel kinderen krijgen en ze opvoeden met zwarte piet. Maar ik ben bang voor de reacties daarop. Dus ik denk dat in de christelijke blanke Nederlandse cultuur minder kinderen geboren zullen worden', zo lichtte hij vorige week dat standpunt toe in de rechtbank.
De rechter kon die redenering toen al niet volgen en ook de huidige rechter ziet hierin geen persoonlijk belang van de bezwaarmaker. Hij krijgt dus wederom ongelijk. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!