Nieuws

GroenLinks wil wet voor krimp veestapel, maximale snelheden en groeistop vliegverkeer

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil met een wet krimp in de landbouw en de maximale snelheden op snelwegen vastleggen. De wet moet ook een groeiverbod voor de luchtvaart regelen. Dat laat de partij weten naar aanleiding van de gepresenteerde plannen om de stikstof in Nederland omlaag te brengen. © Pixabay
EMST - De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil met een wet krimp in de landbouw en de maximale snelheden op snelwegen vastleggen. De wet moet ook een groeiverbod voor de luchtvaart regelen. Dat laat de partij weten naar aanleiding van de gepresenteerde plannen om de stikstof in Nederland omlaag te brengen.
Het kabinet presenteerde deze woensdag haar plannen om de stikstofcrisis aan te pakken. Zo gaat de snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/uur. Ook wordt gekeken naar specifieke maatregelen voor de landbouw als speciaal voer voor vee en een stopregeling voor varkensboeren. 

Projecten liggen stil door stikstofuitspraak

De maatregelen zijn bedoeld om de bouw van tienduizenden huizen en grote projecten weer vlot te trekken, zoals de aanpak van de A28 en A1 bij knooppunt Hoevelaken. Door de stikstofcrisis liggen veel projecten stil en komen bedrijven in de knel. 
Voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks gaan de woensdag gepresenteerde plannen niet ver genoeg. De oppositiepartij komt met een initiatiefwet waarin vastgelegd moet worden dat de veestapel in 2035 de helft minder stikstof uitstoot. 
De partij ergert zich aan het idee dat er gekeken gaat worden of de beschermde status van sommige Natura2000-gebieden aangepakt kan worden. 'Ik vind het afschuwelijk', reageert GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. 'We hebben deze natuur niet voor niets beschermd.'

Landbouw, maximumsnelheid en Lelystad Airport

Volgens de partij ligt de sleutel van de oplossing bij de landbouw, maar wordt daar nu te weinig gedaan. 'We weten dat de allergrootste uitstoot komt uit de landbouw.' Reageert Bromet. 'Ik hoop dat het niet gedwongen hoeft, maar het belang voor de natuur staat voorop.' Voor de partij moet gedwongen opkoop uiteindelijk ook mogelijk zijn.
De maximumsnelheden op de snelweg moeten door een wet worden vastgelegd, zodat wordt voorkomen dat een minister zelf in de toekomst kan beslissen de snelheid opnieuw te verhogen.
Met een wettelijk verbod op de groei van het luchtvaartverkeer wil de partij voorkomen dat Schiphol groeit en de uitbreiding van Lelystad Airport doorgaat.