Nieuws

Molukkers leggen zich neer bij compromis: 'Ik had geen zin in escalatie'

Het Molukse eiland Ambon werd in september getroffen door een aardbeving waarbij 41 doden vielen.
Overbetuwe geeft geld voor een aantal ontwikkelingsprojecten om noodhulp te bieden aan slachtoffers van de aardbeving op de Molukken. De lokale Molukse gemeenschap had graag een donatie van 10.000 euro gezien, maar legt zich neer bij de nieuwe oplossing om een grimmige sfeer te voorkomen. © ANP
ELST - Overbetuwe geeft geld voor een aantal ontwikkelingsprojecten om noodhulp te bieden aan slachtoffers van de aardbeving op de Molukken. De lokale Molukse gemeenschap had graag een donatie van 10.000 euro gezien, maar legt zich neer bij de nieuwe oplossing om een grimmige sfeer te voorkomen.
Gemoederen liepen vorige week dinsdag hoog op in de raadszaal nadat een meerderheid van de partijen niet instemde met een donatie van 10.000 euro. Molukkers in het publiek werden boos, verdrietig en riepen leuzen die bij verschillende raadsleden als bedreigend overkwamen.
‘Iedereen heeft zijn eigen emotie en beleving bij de situatie, daar heb ik alle begrip voor’, stelt burgemeester Patricia Hoytink-Roubos dinsdagavond in een speciale verklaring. 

College geeft geld

Samen met de burgemeester bedachten Molukkers een nieuwe oplossing: de gemeenschap komt nu met een aantal ontwikkelingsprojecten zoals de wederopbouw van een school. Vervolgens trekken de gemeente en de Overbetuwse Molukkers samen op om geld voor de projecten in te zamelen. ‘Het college levert een gegarandeerde financiële bijdrage’, belooft burgemeester Hoytink-Roubos.
‘Hoewel ik blij ben dat het goed is opgelost, is het wel een compromis’, vertelt Agoes Peilouw namens de Molukkers. ‘We hadden iets anders in ons hoofd, maar ik had geen zin in een escalatie.’ 

Verwoestende aardbeving

Het Molukse eiland Ambon werd in september getroffen door een aardbeving waarbij 41 doden vielen. Inmiddels zijn 170.000 eilandbewoners dakloos.
Molukkers door heel Gelderland organiseren inzamelingsacties en stappen naar raadsleden van hun gemeente om te lobbyen voor slachtofferhulp. Zo stelde buurgemeente Neder-Betuwe vorige week wel 10.000 euro beschikbaar.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.