Nieuws

'Mensenhandel en uitbuiting' bij Doetinchemse seksclub: 'Dit bedrijf moet worden gesloten'

Mensenhandel, uitbuiting en illegale overnachtingen. Daarvan zou sprake zijn bij seksclub Escape in Doetinchem, bleek in de SBS6-uitzending van 'Undercover in Nederland' zondagavond. Een prostituee ging undercover voor dit programma om de vermeende misstanden aan te tonen. 'Dit bedrijf moet worden gesloten', stelt Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) na het zien van de beelden. © Google Street View
DOETINCHEM - Mensenhandel, uitbuiting en illegale overnachtingen. Daarvan zou sprake zijn bij seksclub Escape in Doetinchem, bleek in de SBS6-uitzending van 'Undercover in Nederland' zondagavond. Een prostituee ging undercover voor dit programma om de vermeende misstanden aan te tonen. 'Dit bedrijf moet worden gesloten', stelt Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) na het zien van de beelden.
'Er zijn meiden geslagen door klanten. Die vrouwen mogen dan niet de politie bellen', vertelt de undercoverprostituee, die voor het programma Vanessa wordt genoemd. 'Dan word je eruit gezet.'
Overnachten door prostituees bij de seksinrichting is verboden. Toch toont Vanessa ruimtes die voor dat doeleinde bestemd zijn. 'Ze slapen na het werk in dit hok zonder ramen.'

'Meiden werken zeven dagen per week'

De kamers bij de seksclub zouden vies zijn. Meiden zouden er zeven dagen per week week werken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. 'Je ziet ze depressief worden omdat ze week in, week uit alleen maar daar zijn', zegt Vanessa.
Ze maakte eerder melding van de misstanden, maar de zedenpolitie wil volgens haar niet luisteren. Na aangifte van mensenhandel door haar pooier zou één van de meisjes zelfs nog een jaar voor deze man hebben gewerkt. 'Eigen schuld, dikke bult', reageert de beheerder van het pand in de uitzending.
'Er zitten rotte appels tussen, en dit is er duidelijk één van', zegt een woordvoerder van PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers.
Een heel vervelend plaatje, vindt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. 'Al je nekharen gaan overeind staan. Dit is niet wat je wilt.' Hij wil onderzoeken waar vervolging op kan worden ingezet. Met de eigenaresse van de seksclub wil Boumans nog deze week 'een stevig bestuurlijk gesprek'.

'Regels handhaven'

Tweede Kamerlid Anne Kuik van het CDA gaat een stap verder. Volgens haar moet het bedrijf worden gesloten. 'We stellen regels, dan moeten we die ook handhaven.' Ook stelt zij Kamervragen en wil zij een debat met de minister.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!