Gemeente Apeldoorn

Intocht Sinterklaas 'gewoon' met roetveegpieten

De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn gaat gewoon door met roetveegpieten. De bestuursrechter in Arnhem heeft bezwaren van een tegenstander van roetveegpieten afgewezen. © ANP
ARNHEM - De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn gaat gewoon door met roetveegpieten. De bestuursrechter in Arnhem heeft bezwaren van een tegenstander van roetveegpieten afgewezen.
Deze bezwaarmaker, M. van Tongeren, wilde dat bij de intocht in Apeldoorn zwarte pieten meedoen en geen roetveegpieten. 'Als de kleur van de pieten een probleem vormt voor de indiener, dan moet hij zich richten tot de civiele rechter', aldus de bestuursrechter.
Die verklaarde het bezwaar tegen de afgegeven vergunning donderdag niet-ontvankelijk. In de vergunning staat niets over de kleur van de pieten, aldus de rechter in Arnhem.

'Dit is genocide tegen blanke, christelijke Nederlanders'

Het niet-toelaten van zwarte pieten vond de indiener 'genocide tegen de blanke, christelijke Nederlanders'. Die worden kapotgemaakt, zei Van Tongeren, die de evenementenvergunning aanvocht.
Apeldoorn organiseert dit jaar de landelijke intocht, samen met de NTR. Dit is op 16 november. De NTR kiest dit jaar voor roetveegpieten.
'Ik wil later ook veel kinderen krijgen en ze opvoeden met zwarte piet', lichtte Van Tongeren toe. 'Maar ik ben bang voor de reacties daarop. Dus ik denk dat in de christelijke blanke Nederlandse cultuur minder kinderen geboren zullen worden.'
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!