Nieuws

Helaas nog nodig: onderwijs om filmen verkeersslachtoffers te voorkomen

Gastlessen op middelbare scholen over het filmen van slachtoffers van ongevallen zijn helaas nog steeds nodig. Dat stelt het Rode Kruis. Met grote regelmaat halen berichten de media over mensen die ongevallen filmen met hun mobiele telefoon. © screenshot voorlichtingsfilm Rode Kruis
NIJMEGEN - Gastlessen op middelbare scholen over het filmen van slachtoffers van ongevallen zijn helaas nog steeds nodig. Dat stelt het Rode Kruis. Met grote regelmaat halen berichten de media over mensen die ongevallen filmen met hun mobiele telefoon.
Ramptoeristen. Zoals vorige maand bij een dodelijk ongeluk in Doetinchem waar zelfs ouders met kinderen bij stonden te kijken. Niet zelden wordt er ook gefilmd met de mobiele telefoon.
Een vrachtwagenchauffeur die een paar weken geleden betrokken was bij een dodelijk ongeluk op de A73, ergerde zich eraan en ook hulpdiensten klagen regelmatig over filmende omstanders bij ongevallen.

Niet stilstaan bij de gevolgen

Het Rode Kruis geeft er gastlessen over op middelbare scholen en was deze week op bezoek bij leerlingen van het Citadel College in Nijmegen. 'Iedereen zegt dat ze het niet oké vinden dat het gebeurt, maar helaas gebeurt het toch nog wel', zegt Diede Verstegen van het Rode Kruis.
'Dus daarom willen we er met deze les graag aandacht voor vragen, zodat mensen zich er bewust van worden wat de gevolgen ervan kunnen zijn en dat ze het hopelijk niet meer doen in het vervolg', gaat ze verder.
Tekst gaat verder onder de reportage.
Helaas nog nodig: onderwijs om filmen slachtoffers ongevallen te voorkomen

Online geconfronteerd worden met beelden dierbare

'Ik denk dat ze daar niet altijd bij stilstaan wat de gevolgen zijn als je zoiets op social media plaatst', vult Monique Vermeulen van het Nijmeegse Citadel College aan. Behalve dat hulpdiensten er hinder van ondervinden, bestaat het risico dat familie of vrienden van slachtoffers online geconfronteerd worden met beelden van hun dierbare.
De leerlingen in de Nijmeegse klas vinden het unaniem verwerpelijk om te gaan staan filmen bij een ongeval. Een flink deel van hen geeft desgevraagd ook aan in te zullen grijpen als ze het iemand anders zouden zien doen. 'Ik zou er naartoe lopen en vragen wat diegene mankeert', zegt leerling Mike Boerboom gedecideerd. 'Dat doe je gewoon niet, dat vind ik niet normaal.'

Zie ook: