Nieuws

Rechter onverbiddelijk: parkbewoners Ewijk moeten op korte termijn vertrekken

Een groep bezorgde, permanente bewoners
De voorzieningenrechter schaart zich achter de gemeente Beuningen. Permanente bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels moeten voor begin maart hun huis uit zijn, anders mag de gemeente dwangsommen op gaan leggen. De zaak werd aangespannen door twee permanente bewoners van het park, maar zij krijgen nu nul op het rekest. © Omroep Gelderland
EWIJK - De voorzieningenrechter schaart zich achter de gemeente Beuningen. Permanente bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels moeten voor begin maart hun huis uit zijn, anders mag de gemeente dwangsommen op gaan leggen. De zaak werd aangespannen door twee permanente bewoners van het park, maar zij krijgen nu nul op het rekest.
Permanent wonen op het park mag niet en de gemeente treedt daar nu tegen op. Bewoners, die er soms al jaren wonen, krijgen een half jaar om hun woning te verlaten en vervangende woonruimte te vinden. Anders volgen er dwangsommen oplopend tot 60.000 euro. Met de gang naar de voorzieningenrechter hoopten bewoners de termijn van een half jaar te verlengen, maar dat is niet gelukt. 

'Gemeente ijskoud en keihard'

'Al onze pogingen om het ijskoude en keiharde gedrag van de gemeente met betrekking tot het permanente wonen te verzachten heeft tot nu toe tot niets geleid', reageert bewoonster Els van Laar. Bewoners wijzen op het grote tekort aan woningen waardoor een vervangende woning lastig te vinden is.
Ook Natasja Verploegen, die na een scheiding noodgedwongen op het park terechtkwam, zit na de uitspraak met de handen in het haar. 'Mijn huisje hier is niks meer waard en vrijwel onverkoopbaar', vertelde ze eerder.
Bewoners vrezen voor dubbele lasten of schulden bij een gedwongen vertrek. 'Hoewel de rechter best oog heeft voor de moeilijke situatie waarin bewoners zich op dit moment bevinden, ligt het toch op hun weg om alternatieve woonruimte te vinden. Hoe moeilijk dit ook is', valt er te lezen in de gerechtelijke uitspraak. 

Strijd nog niet gestreden

De strijd is nog niet gestreden, zo benadrukken de bewoners. Er is wederom een boze brief naar de burgemeester gestuurd en een nieuwe gang naar de rechter behoort tot de mogelijkheden. 'Dat de permanente bewoners wanhopig zijn en klem zitten zal burgemeester Daphne Bergman en haar college een worst wezen. Zij dreigt de mensen met harde hand op straat te zetten. En dit wordt dan de menselijke maat genoemd', schrijven ze.
Bewoners hebben altijd geweten dat permanent wonen op het park niet is toegestaan, zo benadrukt de gemeente al sinds het begin van de acties. Voor schrijnende gevallen biedt Beuningen hulp en ondersteuning.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!