Nieuws

Raad Berkelland: geen ozb-teruggaaf; wel 44.000 bomen

Inwoners van Berkelland krijgen hun beloofde onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar niet terug. De coalitiepartijen gebruiken het geld om tekorten in de begroting te dekken. Ze wilden dit al langer. De gemeente heeft een tekort van bijna een miljoen. Toch is er een klein presentje: ieder Berkellands huishouden krijgt 50 euro terug via de afvalstoffenheffing. © Pixabay
BORCULO - Inwoners van Berkelland krijgen hun beloofde onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar niet terug. De coalitiepartijen gebruiken het geld om tekorten in de begroting te dekken. Ze wilden dit al langer. De gemeente heeft een tekort van bijna een miljoen. Toch is er een klein presentje: ieder Berkellands huishouden krijgt 50 euro terug via de afvalstoffenheffing.
Als je de portemonnee van de gemeente Berkelland de komende jaren op de kop houdt, dan komt daar niet veel geld uitrollen.
Volgend jaar heeft de gemeente een tekort van 920.000 euro en in 2023 loopt dat zelfs op naar bijna 3,5 miljoen. Die tekorten komen onder meer door de uitgaven op het sociaal domein (jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning). 

Tekorten volgens oppositie zeker het dubbele

Volgens de voltallige oppositie is het tekort veel groter dan 3,5 miljoen euro. Het college wil het budget voor de jeugdzorg tot 2023 met 3,6 miljoen verlagen. Volgens de oppositie legt het college niet uit hoe die bezuiniging precies ingevuld gaat worden.
'De provincie Gelderland zal hier niet mee akkoord gaan en daarom moet je het bedrag optellen bij het tekort dat er al is en dan kom je op een tekort van ruim 7 miljoen euro', zegt Han Boer van D66.
Volgens wethouder Financiën Gerjan Teselink heeft het college de overtuiging dat de provincie hiermee akkoord zal gaan. De oppositie had een amendement voorbereid, maar diende die uiteindelijk niet in.  

Een boom voor iedere inwoner

De PvdA en GroenLinks willen een grotere diversiteit aan bomen in de gemeente omdat ze zorgen voor een afname van CO2 en een toename van de biodiversiteit. Ze willen voor iedere Berkellander een boom (de gemeente heeft bijna 44.000 inwoners).
Volgens wethouder Van Haaren wordt er al een biodiversiteitsplan gemaakt en daarin wordt gekeken naar meer bomen. Toch dienden de partijen een motie in en die is aangenomen. Dat betekent dat het college met financiële voorstellen moet komen om meer bomen in de gemeente te planten.  

Meer positiviteit in raad

Daarnaast ging het tijdens de begrotingsraden veelvuldig over positiviteit, het beeld naar buiten en het plaatsen van berichten op de sociale media. Raadsleden hebben met elkaar afgesproken dat ze wat positiever naar buiten treden. Daarnaast pleitte CDA'er Gerard Hilhorst ervoor om ook wat positiever naar elkaar te zijn. 

Berkellanders praten mee

Nu de begroting is aangenomen wil de gemeente graag dat inwoners meepraten over hoe het tekort van 3,5 miljoen opgelost moet worden. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners op internet een vragenlijst invullen. Eind november staan er enquêteurs in de grote kernen. Begin volgend jaar worden de uitkomsten en het vervolg bekendgemaakt. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!