Nieuws

Nieuwe wethouders in Brummen waarschijnlijk nog deze maand aan de slag

De onderhandelingen tussen de nieuwe coalitiepartijen in Brummen hebben geleid tot een concept-coalitieakkoord. Op 21 november verwacht de gemeente nieuwe wethouders te benoemen.
BRUMMEN - De onderhandelingen tussen de nieuwe coalitiepartijen in Brummen hebben geleid tot een concept-coalitieakkoord. Op 21 november verwacht de gemeente nieuwe wethouders te benoemen.
Het nieuwe akkoord van de PvdA, GroenLinks, CDA en D66 heeft de titel ‘Sociaal, duurzaam en toekomstbestendig’. Het borduurt voort op het coalitieakkoord van het vorige college, dat door het opstappen van één van de wethouders in juni besloot op zoek te gaan naar verbreding. 

College opgestapt

CDA, PvdA en VVD wilden, ondanks dat ze na het opstappen van Margriet Wartena nog een meerderheid in de raad hadden, op zoek naar een bredere basis in de gemeenteraad. De gesprekken zijn vervolgens na de zomer gestart. De partij van wethouder Peter-Paul Steinweg, de VVD, kwam tijdens die onderhandelingen gaandeweg buitenspel te staan. Hierdoor kondigde de wethouder donderdagavond in de gemeenteraad aan per direct op te stappen.
De twee overgebleven wethouders Eef van Ooijen (PvdA) en Jolanda Pierik - van der Snel (CDA) volgden kort daarna. Zij dienden donderdag ook hun ontslag in, maar blijven nog wel één maand actief om hun taken op het gemeentehuis af te ronden. Of de twee wethouders het zien zitten om nogmaals plaats te nemen in het nieuwe college, is niet bekend. 

Voordragen nieuwe wethouders

De nieuwe coalitie gaat het akkoord nu aan de leden voorleggen. Het is de bedoeling op donderdag 14 november het definitieve akkoord te presenteren. De benoeming van wethouders door de gemeenteraad kan dan een week later plaatsvinden bij de raadsvergadering. 
 
Zie ook: