Nieuws

Apeldoorn voor rechter gedaagd om roetveegpiet

De gemeente Apeldoorn is door een bezwaarmaker voor de rechter gedaagd vanwege de intocht van Sinterklaas. Hij of zij is het niet eens met de inzet van roetveegpieten bij die intocht. Of de bezwaarmaker uit Apeldoorn komt, is onduidelijk. © ANP
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn is door een bezwaarmaker voor de rechter gedaagd vanwege de intocht van Sinterklaas. Hij of zij is het niet eens met de inzet van roetveegpieten bij die intocht. Of de bezwaarmaker uit Apeldoorn komt, is onduidelijk.
door Bastiaan van Blokland en Freke Remmers
Tegen de vergunning van de landelijke intocht kwamen twee bezwaren binnen. De gemeente Apeldoorn bevestigt dat één van die bezwaarmakers de gang naar de rechter heeft gemaakt.

Datum onbekend

Apeldoorn organiseert dit jaar de landelijke intocht, samen met de NTR. Die laatste kiest ervoor dit jaar alleen nog roetveegpieten in te zetten.
De Rechtbank Gelderland zegt dat er een aanvraag voor een voorlopige voorziening is binnengekomen rond de intocht. De zaak dient deze donderdag. 

Wie zit hierachter?

Wie de indiener of indieners van het bezwaar zijn, is nog onduidelijk. In een anonieme e-mail aan Omroep Gelderland zegt deze persoon een landelijke intocht met alleen zwarte pieten te willen, of anders helemaal geen landelijke intocht.
Hugo Kuijper, die namens de Zwarte Piet Actiegroep eerder spandoeken tegen de roetveegpiet ophing bij het Apeldoornse stadhuis, wijst betrokkenheid van de hand. Hugo Bos van Cultuur onder Vuur, dat een petitie startte tegen de roetveegpiet, weet er evenmin wat van.

Roetveeg-intocht

Eerder werd bekend dat pro-Piet-demonstranten, waaronder Pegida en de Nederlandse Volksunie, acte de présence zullen geven tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn op 16 november.
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die tégen Zwarte Piet is, gaat juist voor het eerst in jaren niet protesteren bij de landelijke intocht.
De strijd om het uiterlijk van Zwarte Piet begon in 2013 ook met een gang naar de rechter in Amsterdam. Bezwaarmakers protesteerden toen juist tégen het volledig geschminkte gezicht van Zwarte Piet. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!