Nieuws

De eerste gereformeerde kerk ontstond in een dorpje op de Veluwe

De eerste steen van het kerkgebouw.
Onvrede binnen de kerk zorgde er in de negentiende eeuw voor dat een groep gelovigen zich afsplitsten van de protestantse kerk. Dat gebeurde in een klein dorpje op de Veluwe: in Kootwijk. © Omroep Gelderland
KOOTWIJK - Onvrede binnen de kerk zorgde er in de negentiende eeuw voor dat een groep gelovigen zich afsplitsten van de protestantse kerk. Dat gebeurde in een klein dorpje op de Veluwe: in Kootwijk.
Tussen de bomen staat het kerkje van dominee Houtzagers. 'Houtzagers was de eerste predikant die afstudeerde aan de Vrije Universiteit', vertelt Albert Bouman in het programma Ridders van Gelre. 'Dat was geen rijksuniversiteit. Sinds 1816 was de hervormde kerk een staatskerk waardoor alle predikanten moesten afstuderen aan een rijksuniversiteit.'
Houtzagers was de eerste student theologie aan de Vrije Universiteit. 'Kootwijk heeft hem beroepen, en zo is de gereformeerde kerk ontstaan.' In 1919 is het kleine kerkje gebouwd.
De eerste gereformeerde kerk ontstond in een dorpje op de Veluwe - Ridders van Gelre
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!