Gemeente Maasdriel

'Duizenden overtredingen bij paardenmarkt', Dierenbescherming doet aangifte

Paardenmarkt Hedel Afbeelding: Omroep Gelderland
De Dierenbescherming en enkele kleinere dierenwelzijnsorganisaties doen aangifte tegen de stichting Paardenmarkt Hedel. Op de maandag gehouden paardenmarkt zijn volgens de organisaties tussen de 2500 en 3000 overtredingen geconstateerd. Er stonden 1288 paarden voor de handel.
ARNHEM - De Dierenbescherming en enkele kleinere dierenwelzijnsorganisaties doen aangifte tegen de stichting Paardenmarkt Hedel. Op de maandag gehouden paardenmarkt zijn volgens de organisaties tussen de 2500 en 3000 overtredingen geconstateerd. Er stonden 1288 paarden voor de handel.
Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming hadden veel paarden geen water of voer. Ook stonden de dieren zo kort aangebonden, dat ze niet konden gaan liggen.
Dierenartsen zagen snotterige paarden en dieren met slecht hoefonderhoud. Bovendien waren er 'zeer magere dieren'. Enkele paarden zouden zelfs niet meer op hun benen kunnen staan.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Duizenden overtredingen bij paardenmarkt', Dierenbescherming doet aangifte

'Organisatie leert niet'

Volgens de Dierenbescherming schrijft het 'Besluit houders van dieren' voor dat de organisator van een markt zorg moet dragen voor geschikte huisvesting van de dieren tijdens de markt. Op een overtreding van dit besluit staat een boete van maximaal 8300 euro per geval.
Karen Soeters van Eyes on Animals meldt dat er 'vanuit de organisatie weer nauwelijks toezicht is'. Ook zouden dierenartsen 'meer koffie drinken dan dat ze rondlopen'. 'De organisatie leert er niet van', volgens Soeters.

'Elk paard is gecontroleerd'

Organisator van de paardenmarkt Daniel van den Berg laat weten zich niet te herkennen in de aantijgingen. 'Daar kunnen we niet zoveel mee en het klopt ook gewoon niet.' Volgens hem doet de organisatie zijn uiterste best voor een diervriendelijke markt. 'Een paard op de paardenmarkt heeft het beter dan op andere plekken.'
Zo krijgen de dieren onbeperkt water en hooi, is er extra ruimte gemaakt voor ze gemaakt en worden zieke dieren direct naar een grote box gehaald. 'Elk paard is door een dierenarts gecontroleerd', zegt Van den Berg.
Er kan bijna geen beter gecontroleerde vorm van handel plaatsvinden, meent Van den Berg. Bij betreurt het dat er op het 300-jarig bestaan zoveel vragen komen over het dierenwelzijn.