Nieuws

Ex-bestuurders Nijmeegse Rigtergroep aangehouden​ voor fraude

Twee bestuurders van de inmiddels failliete zorginstelling de Rigtergroep uit Nijmegen zijn maandag aangehouden op verdenking van fraude. Dat laat de advocaat van één van hen weten. Hij noemt de aanhouding van de man en de vrouw 'mosterd na de maaltijd', omdat ruim twee jaar geleden al aangifte was gedaan van mogelijke fraude met zorggelden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Twee bestuurders van de inmiddels failliete zorginstelling de Rigtergroep uit Nijmegen zijn maandag aangehouden op verdenking van fraude. Dat laat de advocaat van één van hen weten. Hij noemt de aanhouding van de man en de vrouw 'mosterd na de maaltijd', omdat ruim twee jaar geleden al aangifte was gedaan van mogelijke fraude met zorggelden.
De zorgaanbieder ging in 2017 failliet. De Rigtergroep verzorgde beschermd wonen voor kwetsbare groepen mensen. De gemeente Nijmegen deed in juli van dat jaar aangifte tegen de directie van de zorgaanbieder, omdat er minstens 1,1 miljoen euro aan zorggelden weggesluisd zou zijn.

Stelselmatig te weinig zorg

Eerder stelde de rechtbank vast dat de gemeente voldoende heeft aangetoond dat het zorgbedrijf fraude heeft gepleegd. Rigter had stelselmatig te weinig zorg verleend en te veel gedeclareerd bij in ieder geval vier zorgcliënten. De gemeente eiste 1,8 miljoen euro aan persoonsgebonden budgetten (pgb-gelden) terug.
Volgens advocaat Jaap-Willem Roozemond lopen de civiele procedures tussen de gemeente en de zorgaanbieder nog 'in volle omvang'. 'Niet valt in te zien wat een aanhouding en voorlopige hechtenis na meer dan tweeënhalf half jaar voor zin heeft.' Ook laat hij weten dat de rechtbank de Rigtergroep heeft toegestaan tegenbewijs voor de fraude te leveren. 'De zaak staat nu voor pleidooi.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!