Nieuws

Niet een, niet twee, maar mogelijk drie referenda in Nijmegen

Als het aan de Nijmeegse partij VoorNijmegen.NU ligt komt er een referendum over drie thema's in de stad. Het gaat om de versmalling van de Graafseweg, bussen op de Waalkade en de bouw van een moskee op het Jonkerbosplein. © ANP
NIJMEGEN - Als het aan de Nijmeegse partij VoorNijmegen.NU ligt komt er een referendum over drie thema's in de stad. Het gaat om de versmalling van de Graafseweg, bussen op de Waalkade en de bouw van een moskee op het Jonkerbosplein.
'Dit zijn onderwerpen die leven in de stad, dit zijn onderwerpen waar de stad zich over kan uitspreken en daarom nemen wij dit initiatief', stelt fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen. Online probeert hij per thema 2085 ondersteuningsverklaringen binnen te halen. Als dat lukt moet de gemeenteraad zich erover buigen. 
De drie stellingen van de partij luiden als volgt: 'de Waalkade wordt volledig auto- en bus vrij, de Graafseweg blijft een vierbaans weg en er komt geen bebouwing op het Jonkerbosplein.' De Waalkade is al autovrij, maar er rijden nog steeds tientallen bussen per uur overheen. Dat levert overlast en gevaarlijke situaties op, zo menen diverse ondernemers en bezoekers.

Moskee lijkt zeker

Het Nijmeegse college wil de Graafseweg verder gaan versmallen van vier- naar tweebaans. Over de komst van een moskee op het Jonkerbosplein is tevens hevige discussie. Die komst lijkt zo goed als zeker aangezien de gemeente de grond heeft verkocht aan de Islamitische Stichting Nederland.
Het laatste stadsreferendum dateert van ruim tien jaar geleden. Pas als de ondersteuningsverklaringen binnen zijn en een meerderheid van de gemeenteraad voor is, komt er ook echt een referendum. VoorNijmegen.NU ziet het liefst een referendumdag waarop over de drie onderwerpen kan worden gestemd. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!