Nieuws

Actie tegen Zwarte Piet bij Sinterklaas-intocht Nijmegen

Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans in 2018.
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil in november weer demonstreren in verschillende steden bij Sinterklaas-intochten. Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie na een bericht in NRC. Een van de plaatsen is Nijmegen, op zaterdag 16 november. © ANP
NIJMEGEN - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil in november weer demonstreren in verschillende steden bij Sinterklaas-intochten. Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie na een bericht in NRC. Een van de plaatsen is Nijmegen, op zaterdag 16 november.
De actiegroep gaat in plaatsen demonstreren waar 'geen of een onduidelijke verandering naar een Sinterklaas-feest zonder Zwarte Piet' plaatsvindt, aldus Afriyie in NRC.
Volgens de krant gaat de groep demonstreren in zeker twaalf gemeenten. Naast Nijmegen gaat het onder meer om Alkmaar, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag en Den Bosch.
KOZP kwam in 2017 in het nieuws toen de groep naar Dokkum wilde gaan om een demonstratie tegen Zwarte Piet te houden, maar door 'blokkeerfriezen' op de A7 bij Joure werd tegengehouden.

Acties in 2018 werden afgeblazen

Aangekondigde acties van Kick Out Zwarte Piet in Apeldoorn en Nijmegen gingen vorig jaar uiteindelijk niet door. De actievoerders voelden zich niet veilig.
De landelijke intocht is dit jaar in Apeldoorn op 16 november. In die plaats werd deze woensdag gedemonstreerd. De Zwarte Pieten Actiegroep pleitte bij het stadhuis in Apeldoorn voor traditionele pieten bij de landelijke intocht. Bij die intocht worden 'roetveegpieten' ingezet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!