Nieuws

Project met 'slimme rookmelders' genomineerd voor Europese prijs

Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ waarbij zelfstandigwonende ouderen slimme sensoren krijgen, is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met de slimme sensoren. Deze alarmeren buren of familieleden bij een noodgeval, zoals een brand. © Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
BRONKHORST - Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ waarbij zelfstandigwonende ouderen slimme sensoren krijgen, is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met de slimme sensoren. Deze alarmeren buren of familieleden bij een noodgeval, zoals een brand.
door Lonneke Gerritsen
Het project van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ging ruim twee jaar geleden van start in het buitengebied van Winterswijk. Daar werden bij wijze van proef 30 woningen van kwetsbare ouderen voorzien van slimme sensoren.
Als er iets is, een brand of er wordt bijvoorbeeld ingebroken, dan worden buurtbewoners of familieleden gealarmeerd. Ouderen kunnen op deze manier langer 'veilig' zelfstandig blijven wonen. 

Veilig en meer verbonden

Inmiddels is het project flink uitgebreid en werken veel gemeenten en organisaties  er aan mee.De ervaringen van de gebruikers zijn positief. Mensen zijn in staat om veilig thuis te wonen en voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers.
De meeste deelnemers houden na een proefperiode het systeem in huis. Inmiddels zijn duizend huizen aangesloten en wordt in regionaal verband onderzocht om nog meer huizen aan te sluiten.
Het project is begin dit jaar al bekroond met de Gouden Rookmelder Award 2019, een prijs van Brandweer Nederland, de brandwondenstichting, het ministerie van BZK en andere veiligheidspartners. En nu dus de nominatie voor een Europese veiligheidsprijs.
Jimmy Korswagen van de Veiligheidsregio is blij dat er nu ook internationale waardering is: 'Maar ik ben het meest trots op de mensen in de Achterhoek die elkaar helpen en het gewoon doen!'

Winnaar

De jury voor European Fire Safety Award bestaat uit de leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies. Op 18 november wordt de winnaar bekendgemaakt in het Europees Parlement.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!