Nieuws

Wéér actie voor Zwarte Piet bij stadhuis Apeldoorn

De Zwarte Pieten Actiegroep houdt woensdag opnieuw een protestactie bij het stadhuis in Apeldoorn. Zij pleiten voor traditionele pieten bij de landelijke sinterklaasintocht in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De Zwarte Pieten Actiegroep houdt woensdag opnieuw een protestactie bij het stadhuis in Apeldoorn. Zij pleiten voor traditionele pieten bij de landelijke sinterklaasintocht in Apeldoorn.
De organisatie van de intocht besloot dat Sinterklaas bij de intocht op 16 november in Apeldoorn vergezeld wordt door roetveegpieten. Ook Omroep NTR koos daarvoor.
De Zwarte Pieten Actiegroep heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een spandoek opgehangen bij het stadhuis. Dat is door twee Zwarte Pieten gedaan, laat een woordvoerder weten.
Tekst gaat verder onder de video.
Wéér actie voor Zwarte Piet bij stadhuis Apeldoorn

'Nederlandse tradities'

Volgens de Zwarte Pieten Actiegroep is 95 procent van de mensen voorstander van zwarte pieten. In september hing de actiegroep ook al een spandoek en een Zwarte Piet op bij het stadhuis. De groep omschrijft zichzelf op zijn website als een groep 'burgers die de Nederlandse tradities hoog in het vaandel hebben staan'. 
'Er hangt inderdaad een spandoek', bevestigt een woordvoerder van de gemeente. 'Dat mag. Mensen mogen aangeven wat ze ervan vinden.' Toch wordt volgens haar het spandoek woensdagochtend weggehaald.
Tijdens de intocht op 16 november krijgt de gemeente vooralsnog alleen pro-Piet-demonstranten over de vloer. Pegida en de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie hebben zich aangemeld. Ook zijn er twee bezwaren tegen de intocht binnengekomen die gingen over het uiterlijk van Piet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!