Nieuws

Onrustig bouwersprotest ingekort, betogers zoeken confrontatie met politie

DEN HAAG - Bouw- en grondbedrijven trokken woensdag massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de strenge regels die hen het werken onmogelijk maakt. Onder hen veel eigenaren en werknemers van Gelderse bedrijven.
De actievoerders vinden het stikstofbeleid te streng. Ook zijn ze het niet eens met de nieuwe normen voor de mate waarin schadelijke stoffen in de bodem mogen zitten, de zogenoemde PFAS. De bouw en grondbedrijven zouden veel economische schade hebben en personeel dreigt op straat te komen.

Onrustig

Het bouwprotest verliep niet helemaal zonder problemen. Enkele actievoerders blokkeerden de A12 en probeerden vanaf het grasveld de snelweg op te komen. Ook daagde een groepje betogers aan het einde agenten uit en zocht de confrontatie. De politie verrichte 's middags enkele aanhoudingen.
Het programma op het Malieveld werd ingekort vanwege de ongeregeldheden. Ook kreeg organisator Grond in Verzet de indruk 'dat betogers het wel een beetje hadden gehad'.

Minister belooft meer maatregelen

Minister Carola Schouten (Landbouw) probeerde de bouwers op het Malieveld gerust te stellen. Bouwprojecten kunnen volgens haar doorgaan en de vergunningverlening is weer op gang gekomen.
Meer maatregelen volgen, zoals een verhoging van de drempelwaarde rond stikstofuitstoot, maar de bouwers willen daar niet op wachten. 'Nu!’, scandeerden ze.

Ruim duizend demonstranten op Malieveld

De demonstranten droegen oranje hesjes. Achter hen stond het Malieveld vol vrachtauto's, graafmachines, speciewagens, kiepkarren en hijskranen. Die claxonneerden luid aan het begin van het protest. Aan een van de hijskranen hing een omgekeerde Nederlandse vlag, als symbool van protest.
Oud-minister Maxime Verhagen, tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland, sprak de betogers toe. 'We zijn het zat dat we geconfronteerd worden met iets dat onthutsend en onbestaanbaar is. Wij willen graag aan het werk. Kabinet, doe er wat aan, nu.' 
De spandoeken waren duidelijk: 'Nederland op slot, politiek, trek het vlot', 'PFAS hier, PFAS daar, de crisis staat klaar' en 'niet ouwehoeren, maar kiezen voor bouw en boeren.' 

Met pendelbus naar Malieveld

Het officiële programma op het Malieveld met toespraken begon om 10.00 uur. Alle voertuigen die nog onderweg waren, moesten parkeren bij het Cars Jeans stadion van ADO Den Haag. De demonstranten zijn met pendelbussen naar het Malieveld vervoerd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Bouw- en grondbedrijven trokken woensdag massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de strenge regels die hen het werken onmogelijk maakt. Onder hen veel eigenaren en werknemers van Gelderse bedrijven. © Omroep Gelderland
Rond 09.00 uur stond er 197 kilometer file in Nederland. De A12 naar Den Haag was dicht tussen knooppunt Prins Clausplein en het Malieveld. Dat meldde de politie.
Er stonden rode kruizen op de matrixborden. Het overige verkeer werd door de politie geadviseerd om te rijden en een andere route naar Den Haag te kiezen. Op de Benoordenhoutseweg richting het Malieveld sprak de politie een groep bouwers aan die langs de weg de barbecue aan hadden gestoken.

'We willen onze stem laten horen'

Verslaggever Vera Eisink reed mee vanuit Arnhem naar het Malieveld, in een bus vol actievoerende bouwers: 'We willen onze stem laten horen. We willen duidelijk maken aan de politiek, dat ze keuzes maken die niet kunnen. Ze gooien een sector stil', aldus bedrijvenadviseur Wilco Emons. 
In de bus zat de stemming er al goed in. 'Wij laten zeker van ons horen, ook vanuit Gelderland. Om de ernst van de zaak te laten zien, anders vallen er gaten in de economie, zeker in onze bedrijfstak. Dan komen we stil te liggen. Niet alleen onze bedrijven, het zal een kettingreactie geven', zegt voorzitter Maarten Toonen Dekkers van branchevereniging Cumela Gelderland.

'Absurde maatregelen'

Jan Hoftijzer is een van de actievoerders. Hij werkt bij het gelijknamige bedrijf uit Aalten, dat actief is in de grond-, weg- en waterbouw. 'Thuis heb ik een hobbyboerderij, dus eigenlijk word ik van twee kanten geraakt door deze absurde maatregelen die er getroffen worden.'
Bekijk de reactie van Jan Hoftijzer (de tekst gaat verder onder de video):
Jan Hoftijzer protesteert woensdag op het Malieveld in Den Haag
Hoftijzer heeft vooral kritiek op de metingen, die niet accuraat zouden zijn. 'Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen.' Het is de eerste keer dat hij demonstreert. 'Ik ben geen persoon die dat snel doet, maar de situatie is nu wel zo nijpend. We kunnen niet anders. Dit gaat fout.'
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!