Nieuws

'Cultuuraanbod, binnenstad en zorg Wageningen dreigen te verschralen'

Sfeerimpressie binnenstad Wageningen.
Binnenstadondernemers, kunstenaars en zorgprofessionals hebben kritiek op de bezuinigingsplannen van het Wageningse gemeentebestuur. Op het raadhuis deelden ze dinsdagavond hun zorgen. © Google Maps.
WAGENINGEN - Binnenstadondernemers, kunstenaars en zorgprofessionals hebben kritiek op de bezuinigingsplannen van het Wageningse gemeentebestuur. Op het raadhuis deelden ze dinsdagavond hun zorgen.
Het cultuuraanbod in de stad dreigt te verschralen, stelt theatermaker Remco de Kluizenaar van kunstenaarscollectief Waterlanders. De gemeente wil panden van de hand doen, waar onder meer muziekscholen, toneelverenigingen en filmhuis MovieW in gevestigd zijn.

Muziekscholen, toneelgroepen en filmhuis 'weggemaaid'

'De kleinere culturele spelers in Wageningen maai je hiermee weg', zegt Kluizenaar. Zij huren nu nog leegstaande gemeentepanden voor weinig geld. Zonder die 'subsidie in natura' zullen kleine culturele en sociale projecten niet overleven, denkt Kluizenaar.
Wethouder Dennis Gudden belooft met de huurders in gesprek te gaan over oplossingen. Mogelijk zijn er alternatieve locaties te vinden of kunnen de partijen het pand waar ze nu in zitten kopen. 

'Consumenten weggepest uit binnenstad'

Winkeliers luidden de noodklok voor de binnenstad. De gemeente wil de parkeertarieven met 20 cent per uur verhogen en 30.000 euro schrappen voor het weghalen van kauwgom. Een slecht idee, vindt Leo de Windt van ondernemersvereniging WOC. 'Je pest de consument weg uit Wageningen', zegt hij. 
Volgens De Windt is er juist een investering nodig om de binnenstad snel aantrekkelijker te maken. De Wageningse ondernemers voelen concurrentie van omliggende plaatsen waar het parkeerbeleid aantrekkelijker is. 'Bennekom wordt verkozen boven Wageningen.'

'Vrijwilligers niet gratis'

Ook over de bezuinigingen in de zorg zijn zorgen. 'Dat doet een zwaarder beroep op vrijwilligers', zegt Esther de Zee van welzijnsorganisatie Solidez. Specifiek zijn er gemeenteplannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vrijwilligerswerk te laten doen. Dat zou een besparing van tienduizenden euro's kunnen opleveren. 
Maar Van der Zee waarschuwt dat vrijwilligers 'niet gratis zijn'. 'Wij willen heel graag talenten van iedereen benutten, maar dit zijn een soort vrijwilligers die heel veel begeleiding nodig hebben.' En begeleiding kost geld. Bovendien moet men oppassen dat vrijwilligers niet te veel druk opgelegd krijgen, want overbelaste vrijwilligers komen zelf in het hulpcircuit terecht.
Wageningen moet jaarlijks 4,3 tot 5,7 miljoen minder uitgegeven. Het gemeentebestuur stelt daarom 37 bezuinigingsmaatregelen voor. De gemeenteraad van Wageningen neemt er 25 november een besluit over.

Lees ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.