Nieuws

Na Nijmeegse agenten krijgen ook opsporingsambtenaren een bodycam

De politie gebruikt ze al, maar ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) krijgen in Nijmegen een camera. In onder meer Amsterdam, Breda, Heerlen en Middelburg gebruiken boa's al bodycams. © archief politie
NIJMEGEN - De politie gebruikt ze al, maar ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) krijgen in Nijmegen een camera. In onder meer Amsterdam, Breda, Heerlen en Middelburg gebruiken boa's al bodycams.
In Nijmegen gaat het vanaf januari 2020 in eerste instantie om een proef van een jaar. De gemeente wil vooral weten of de bodycam's escalatie bij incidenten kunnen voorkomen. 'Het vaak veronderstelde de-escalerende effect dat bodycams zouden hebben is nog nooit overtuigend aangetoond', schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Bewijsmateriaal

Volgens het college kan de bodycam ook een meerwaarde hebben als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten, bij de opsporing of vervolging van strafbare feiten, en op verzoek van een BOA of agent voor evaluatie van zijn eigen handelingen.
Nijmegen wil ook weten wat de uitstraling van het gebruik van bodycams is naar de burgers van de stad. De gemeente wil dat boa’s niet als minder toegankelijk en minder publieksvriendelijk worden ervaren.
Een externe partij beoordeelt uiteindelijk de Nijmeegse proef. De gemeenteraad bespreekt de resultaten begin 2021. Daarna moet Nijmegen besluiten om de bodycams al dan niet definitief te gaan gebruiken.