Nieuws

Het rivierengebied werd lange tijd gebruikt als verdediging voor Holland

Al eeuwenlang is Holland een belangrijk deel van Nederland. Om dat te beschermen werd in de 19e eeuw een grote verdediging aangelegd: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarmee werd een deel van het Gelderse rivierengebied gebruikt als verdedigingswerk voor Holland. © Omroep Gelderland
ASPEREN - Al eeuwenlang is Holland een belangrijk deel van Nederland. Om dat te beschermen werd in de 19e eeuw een grote verdediging aangelegd: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarmee werd een deel van het Gelderse rivierengebied gebruikt als verdedigingswerk voor Holland.
Er werden sluizen aangelegd, dijken gemaakt en andere verdedigingswerken gecreëerd. 'Het economisch en politiek hart van het land moest beschermd worden. Toen heeft iemand ooit bedacht: waar hoog en laag Nederland in elkaar overgaat kan je de boel onder water zetten', legt Chris Will uit in het programma Ridders van Gelre.
De waterlinie werd onder meer gebruikt in de Eerste Wereldoorlog, maar ook nog in de Tweede Wereldoorlog. 'De Duitsers kwamen echter met een nieuw wapen: het vliegtuig. Daarmee vlogen ze over de waterlinie heen. Dat was het einde van het 19e eeuws verdedigingswerk.'
Het rivierengebied werd lange tijd gebruikt als verdediging voor Holland - Ridders van Gelre
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!