Nieuws

Overbetuwenaren betalen in 2020 meer voor hun afval, maar recyclen loont

Een ondergronde afvalcontainer.
Inwoners van de gemeente Overbetuwe betalen in 2020 zo’n 62 euro meer aan afvaltarieven. Burgers die hun afval fatsoenlijk recyclen, betalen daarentegen minder. © Omroep Gelderland
ELST - Inwoners van de gemeente Overbetuwe betalen in 2020 zo’n 62 euro meer aan afvaltarieven. Burgers die hun afval fatsoenlijk recyclen, betalen daarentegen minder.
Alle inwoners betalen een vast bedrag voor afvalverwerking. Iedere keer dat zij hun grijze afvalcontainer aan de straat zetten of een ondergrondse container gebruiken, betalen zij een extra bedrag.
In 2020 stijgt dat vaste bedrag minder dan het bedrag dat burgers per keer betalen. Op die manier wil de gemeente Overbetuwenaren motiveren beter hun afval te scheiden. ‘Naarmate je beter scheidt, heb je minder restafval. Dan hoef je dus minder vaak containers aan de straat te zetten of de ondergrondse container te gebruiken’, vertelt een woordvoerder. 
Mensen met lagere inkomens betalen ook minder: zij hoeven in de meeste gevallen een deel van de belastingen helemaal niet te betalen.

Stijging van 31 procent

De totale kosten van afvalverwerking stijgen in 2020 met ongeveer 31 procent ten opzichte van dit jaar. De tarieven gaan omhoog, omdat afvalverwerking landelijk duurder is geworden. Daarnaast is de belasting van het Rijk op het verbranden van restafval ook gestegen. 
De gemeenteraad moet nog beslissen of ze akkoord gaat met het nieuwe afvalbeleid.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.