Nieuws

Ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen doen mee aan landelijke staking

© Omroep Gelderland
APELDOORN - De Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen geven gehoor aan de oproep van de vakbonden om deel te nemen aan de landelijke staking. Medewerkers van in totaal 55 ziekenhuizen hebben doorgegeven mee te willen doen aan de landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november.
Zij geven hiermee gehoor aan de oproep die de vakbonden op 17 oktober deden in het kader van het langslepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Ruim de helft van de ziekenhuizen geeft op dit moment gehoor aan de oproep.
Tijdens de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november vinden de acties voornamelijk in de ziekenhuizen plaats. Er worden alleen spoedwerkzaamheden verricht. Ook bereiden de tientallen actiecomités ludieke acties voor.

Eerste keer in Nederland

De bonden kondigden de landelijke ziekenhuisstaking vorige maand aan. Ze deden dat vanwege het uitblijven van een betere cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.
De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden onder meer goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel.
Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben tientallen ziekenhuizen 24 uur lang zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!