Nieuws

Groot onderzoek naar mysterie van geknakte palingen

Wat is er gebeurd met de geknakte palingen die al tientallen jaren aanspoelen op de oevers van de Waal en de zijtakken van de Rijn? Sportvisserij Nederland en RAVON willen het mysterie ontrafelen. © Twan Teunissen
OOIJ - Wat is er gebeurd met de geknakte palingen die al tientallen jaren aanspoelen op de oevers van de Waal en de zijtakken van de Rijn? Sportvisserij Nederland en RAVON willen het mysterie ontrafelen.
Dode palingen met halverwege een knik in hun lijf worden geregeld gevonden. Naar de oorzaak wordt nog steeds gegist.
De tekst gaat verder onder de foto:
Daarom willen Sportvisserij Nederland en RAVON, een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, onderzoek doen. Een team van tientallen vrijwilligers wordt ingezet om in 2020 en 2021 mee te doen aan een grootschalige zoekactie. 

Hoe zit dat met de knakalen?

Onderzocht wordt hoe het komt dat er een knak zit in deze palingen en wat de impact hiervan is op de palingstand in de rivieren. Als oorzaak wordt gedacht aan gemalen, waterkrachtcentrales en scheepsschroeven, maar heel precies is dat nog niet eerder uitgezocht.
Hebt u een geknakte paling gevonden? Sportvisserij Nederland roept op om hiervan melding te doen bij Telmee.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!