Nieuws

Sport en cultuursector in Zevenaar niet blij met bezuinigingen

De bezuinigingsplannen van het Zevenaarse college vallen bij culturele, sport en sociale organisaties en instanties koud op hun dak. Zevenaar moet 7,7 miljoen euro bezuinigen en dat betekent deels ook het verlagen of schrappen van subsidies. Tijdens een commissievergadering over de bezuinigingen uitten zeven organisaties hun zorgen.
ZEVENAAR - De bezuinigingsplannen van het Zevenaarse college vallen bij culturele, sport en sociale organisaties en instanties koud op hun dak. Zevenaar moet 7,7 miljoen euro bezuinigen en dat betekent deels ook het verlagen of schrappen van subsidies. Tijdens een commissievergadering over de bezuinigingen uitten zeven organisaties hun zorgen.
door Lonneke Gerritsen
Het college wil dat iedereen in Zevenaar de zorg krijgt en houdt die hij of zij nodig heeft. Maar dat heeft wel consequenties. Zo gaat de onroerend zaakbelasting (ozb) omhoog en zal er minder geld verstrekt worden voor subsidies.

Afbouwen tot nul

Culturele en sportieve initiatieven worden daarbij vooral de dupe. Eén van de insprekers dinsdagavond is Gerrie Uffing van de Stichting Muziekstad.  De Stichting organiseert elk jaar 5 grote muziekevenementen in Zevenaar.
Nu geeft de gemeente daar nog 15 duizend euro subsidie voor. Dat wordt vanaf 2020 met vijfduizend euro per jaar afgebouwd tot nul. 'Dit leidt tot liquidatie van muziekstad Zevenaar' zegt Uffing stellig. 

'Spookstad'

Uffing vreest ook dat sponsoren zich terugtrekken als de gemeente zich niet meer hardmaakt voor de stichting. 'Straks wordt het hart van de Liemers een spookstad'. 
Verschillende fracties geven aan ook tegen de bezuiniging op de Stichting Muziekstad te zijn. Zo zegt D66: 'Het moet zijn Zevenaar hééft het, en niet Zevenaar hád het.' Maar als de bezuiniging op Stichting Muziekstad niet doorgaat, moet het geld wel ergens anders vandaan komen. 

Besluit

Ook waren er insprekers van onder andere de Volksuniversiteit, het BuitenBlikfestival, Uniek Sporten en het sociaal raadsliedenwerk. Op 6 november neemt de gemeenteraad van Zevenaar een besluit over alle bezuinigingsvoorstellen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!