Instellingen

Gevallen coalitie Arnhem na maanden weer gelijmd

De Arnhemse coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA gaan het toch weer met elkaar proberen. Na maanden van praten en onderhandelen liggen er afspraken over de struikelblokken, zo maakten de partijen dinsdag bekend. © ANP
ARNHEM - De Arnhemse coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA gaan het toch weer met elkaar proberen. Na maanden van praten en onderhandelen liggen er afspraken over de struikelblokken, zo maakten de partijen dinsdag bekend.
door Huibert Veth
Er gaat extra geld naar zorg. Om dat te kunnen betalen wordt wel de belasting verhoogd. Volgend jaar stijgt de ozb met 1,25 procent in de Rijnstad. Dat levert 678.000 euro op. De komende drie jaar wordt bovendien 8,1 miljoen euro minder toegevoegd aan de spaarpot van de gemeente.
Maar bovenal zijn er afspraken gemaakt over de verstoorde onderlinge relaties tussen de partijen. Zo worden voorstellen van de coalitiepartijen voortaan eerst met de coalitiefracties en het college gedeeld, voor deze naar de rest van de raad gaan. Ook gaan de fractievoorzitters van de vier partijen wekelijks bij elkaar zitten en sluiten de wethouders aan voor belangrijke vergaderingen.
Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat het veelbesproken rapport Frissen over de negatieve Arnhemse bestuurscultuur verscheen. Nu wordt afgesproken om te gaan werken aan de uitvoering van deze adviezen. Ook wordt benoemd dat er 'met elkaar en niet over elkaar' zal worden gesproken.
Kijk hieronder naar een bijeenkomst in het gemeentehuis van Arnhem over de coalitieperikelen. De beelden zijn van mediapartner RTV Arnhem.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!