Nieuws
Vechtersbazen maanden de cel in na massale knokpartij in Doetinchem

DOETINCHEM - Twee mannen moeten voor meerdere maanden de cel in voor hun rol in de massale vechtpartij in het centrum van Doetinchem. De rechter boog zich woensdag in een snelrechtzitting over hun zaak. De ruziemakers keerden zich in de nacht van 13 oktober tegen de politie, die 50 agenten inzette.
Een 47-jarige man uit 's-Heerenberg moet 4 maanden de cel in. Hij zou op meerdere agenten afgerend zijn en hen geschopt en getrapt hebben. De man zei tijdens de zitting dat het hem speet. 'Ik heb gigantisch veel spijt, ik weet niet meer wat er gebeurd is. Ik had een glaasje te veel op.' Ook wil hij zijn excuses aanbieden aan de politie.
Een 48-jarige man uit Doetinchem krijgt 5 maanden cel opgelegd voor zijn rol in de vechtpartij. Hij zou een agente geslagen en geschopt hebben. Het slachtoffer liep een gekneusde hand op. Ook zou hij een ander tegen en in het gezicht geslagen en gestompt hebben.
De tekst gaat verder onder de video.
Vechtersbazen maanden de cel in na massale knokpartij in Doetinchem
De Doetinchemmer ontkent dat hij zelf klappen heeft uitgedeeld. 'Ik probeerde mezelf alleen te beschermen.' Maar op onder andere camerabeelden is te zien dat hij wèl geweld gebruikt heeft.
De Doetinchemmer moet ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Beide mannen krijgen bovendien een locatieverbod voor 2 jaar. Ze kunnen nog in beroep tegen de uitspraak.
Agenten grepen bijna naar vuurwapen
De problemen begonnen rond 03.00 uur toen de uitbater van Club 22-24 aan de Grutstraat de hulp van de politie inschakelde. Er zou ruzie zijn ontstaan bij een shoarmazaak. De ruzie ging buiten verder. Een groepje van tien ruziemakers groeide snel uit tot een groep van vijftig personen.
Uiteindelijk sloeg de vlam in de pan en keerden de vechtersbazen zich tegen de agenten. Volgens de officier van justitie spraken agenten van een zeer angstige situatie. 'We werden volledig ingesloten.'
De politie moest wapenstok en pepperspray inzetten om de boel onder controle te krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie overwogen agenten om naar hun vuurwapen te grijpen, iets wat niet snel gebeurt. De officier van justitie gaf tijdens de zitting aan klaar te zijn met geweld tegen hulpverleners.
Snelrecht
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem sprak eerder al van grensoverschrijdend, onacceptabel strafbaar gedrag. 'De agenten zijn zeer onder de indruk van wat ze gezien hebben, want dat komt eigenlijk nooit voor. Ik ben nu 2,5 jaar burgemeester in Doetinchem en heb dit nog nooit meegemaakt. En ik hoop het ook nooit meer mee te maken.'
Er wordt snelrecht toegepast, omdat het geweld zich richtte tegen mensen met een publieke functie, in dit geval agenten. 'Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft', aldus de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.
De gevolgen van agressie en geweld brengen volgens de ministeries adequate hulpverlening en dienstverlening en goed toezicht in gevaar. Er zijn dan ook landelijke afspraken gemaakt hoe politie en Openbaar Ministerie dit geweld aanpakken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!