Nieuws

Waarom juist Nijmegen een katholieke universiteit kreeg

Vanaf de Middeleeuwen ging het slecht met Nijmegen. Maar nadat aan het eind van de negentiende eeuw de stadsmuren werden gesloopt, ging het de goede kant op. In 1921 kreeg de stad nog een extra impuls: de katholieke universiteit.
NIJMEGEN - Vanaf de Middeleeuwen ging het slecht met Nijmegen. Maar nadat aan het eind van de negentiende eeuw de stadsmuren werden gesloopt, ging het de goede kant op. In 1921 kreeg de stad nog een extra impuls: de katholieke universiteit.
Rond 1920 was al duidelijk dat er een katholieke universiteit zou komen in Nederland. 'Maar men wist nog niet waar', vertelt Jan Brabers in de uitzending van Ridders van Gelre. 'Er waren verschillende kandidaten, vooral katholieke steden als Tilburg en Maastricht.'
Uiteindelijk kozen de bisschoppen voor Nijmegen.
De tekst gaat verder onder de video:
Waarom juist Nijmegen een katholieke universiteit kreeg - Ridders van Gelre
Nijmegen werd namelijk gezien als centrale stad in het land. 'Het ging erom dat Nijmegen precies op de grens van noord en zuid lag. De noordelijkste stad van het zuiden en de zuidelijkste stad van het noorden.'
De universiteit zorgde voor ontwikkeling in de stad. Na de Tweede Wereldoorlog ging het helemaal hard en steeg het studentenaantal enorm.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!