Nieuws

Zonder bedekking het gevecht in, Nijmegen heeft bijzondere oude helmen

'Wij gaan zonder bescherming het gevecht in!' Dat is de boodschap die de Romeinen in Nijmegen ooit wilden geven aan de vijand. Maar helemaal onbeschermd deden ze het niet. Ze zorgden dat hun bescherming niet te zien was. Dat deden ze met speciale helmen, die nu te bewonderen zijn. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - 'Wij gaan zonder bescherming het gevecht in!' Dat is de boodschap die de Romeinen in Nijmegen ooit wilden geven aan de vijand. Maar helemaal onbeschermd deden ze het niet. Ze zorgden dat hun bescherming niet te zien was. Dat deden ze met speciale helmen, die nu te bewonderen zijn.
In Museum het Valkhof liggen veel schatten uit de Romeinse tijd die naar boven zijn gekomen. Waaronder een bijzondere collectie helmen, waarvan René Arendsen van de Ridders van Gelre er één uit de vitrine haalde.
De tekst gaat verder onder de video.
Zonder bedekking het gevecht in, Nijmegen heeft bijzondere oude helmen - Ridders van Gelre
'Je ziet aan de binnenkant van de helm nog het ijzer zitten. Oorspronkelijk was de helm helemaal van ijzer', vertelt Annelies Koster van het museum. 'Het is een hele chique helm geweest.' De helm werd gebruikt als bescherming, maar ook als afschrikking. 'Als je zo'n ding op je hoofd zet, ziet het er echt eng uit.'
De helmen zitten niet alleen bovenop je hoofd, maar bedekken ook het gezicht met dezelfde contouren. 'Maar we hebben ook bepaalde helmen laten reconstrueren, daar zat een kap op met haar. Dus dan leek het net alsof die soldaat zonder helm aan het vechten was.' Dat werd gedaan om de boodschap te verkondigen dat ze niet bang waren voor de vijand.
Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!