Nieuws

Heb jij deze putjes in je tuin? Dit kan wel eens de oorzaak zijn

Hoe komen deze putjes is mijn tuin?
Vooral op een veld zijn ze goed te zien: kleine putjes verspreid over het gras. En de kans is groot dat jij ze ook hebt. Maar door wie of wat worden ze veroorzaakt? © Marjolein via Facebookgroep Egelhuisjes
ARNHEM - Vooral op een veld zijn ze goed te zien: kleine putjes verspreid over het gras. En de kans is groot dat jij ze ook hebt. Maar door wie of wat worden ze veroorzaakt?
Je kan ze het hele jaar door in je tuin vinden. Maar in het najaar kunnen het er net wat meer zijn. Ze zijn heel onschuldig en wijzen op een stekelige bezoeker, namelijk... de egel.
In het najaar bouwen egels reserves op voor de winterslaap
Merel Klaarmond, Egelwerkgroep Nederland
De putjes zijn namelijk foerageersporen. 'Wat je ziet is de neusafdruk van een egel druk op zoek naar bodembeestjes. In het najaar kun je er net wat meer tegenkomen, omdat egels zich dan volvreten voor hun winterslaap. Ze bouwen vetreserves op', legt Merel Klaarmond van Egelwerkgroep Nederland uit. 
Maar wat staat er dan op het menu? Egels zijn dol op insecten. Met zijn snuit spoort hij zijn prooien op tussen afgevallen bladeren, graspollen en losse aarde. Zijn gehoor is scherp genoeg om prooidieren onder de grond te horen kruipen. Klaarmond: 'Denk aan wormen, slakken, bodembeestjes maar ook aan aas bijvoorbeeld van een dood vogeltje of een muis. Fruit vinden egels ook erg lekker.'

Egels bijvoeren

Egels ondervinden steeds meer problemen met het vinden van het voedsel. Insecten verdwijnen en aanhoudende droogtes komen steeds vaker voor. Je kunt egels helpen door bij te voeren. Kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk. Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda’s en rozijnen. 
Heb je egels in je tuin? Zorg dan voor een veilig en warm plekje voor de winter. BuitenGewoon en Egelwerkgroep hebben het BuitenGewone Egelhuisje in het leven geroepen. Doe mee! Bekijk hier de instructievideo.
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!