Nieuws

8-jarig meisje overleefde op wonderbaarlijke wijze watersnoodramp in Beneden-Leeuwen

Dijken zijn een handige manier om een gebied te beschermen tegen de rivier. Maar er is ook een keerzijde: als de dijk doorbreekt is er een probleem. In februari 1861 ging het bij Beneden-Leeuwen gruwelijk mis met de dijk: die brak door. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - Dijken zijn een handige manier om een gebied te beschermen tegen de rivier. Maar er is ook een keerzijde: als de dijk doorbreekt is er een probleem. In februari 1861 ging het bij Beneden-Leeuwen gruwelijk mis met de dijk: die brak door.
'In februari was het ontzettend koud. De Waal zat vol ijs, en dat ijs is gaan kruien. Toen gebeurde het dat de dijk doorbrak en er heel veel mensen omgekomen zijn', vertelt Carla van Erp uit Beneden-Leeuwen in het programma Ridders van Gelre. Bijzonder is dat het 8-jarige meisje Johanna Verbeek de ijsvloed overleefde.
De tekst gaat verder onder de video:
8-jarig meisje overleeft op wonderbaarlijke wijze watersnoodramp - Ridders van Gelre
Zes dagen dobberde ze rond op de golven. Dat tussen de ijsschotsen, in de koude ijszee. Uiteindelijk werd ze door een boer uit het water gered.
'Het mythische verhaal gaat dat ze overleefd is door appels die door een fee bij het maanlicht werden gebracht', vertelt Van Erp. Presentator Bas Steman denkt er nuchterder over. 'Misschien heeft ze dat half hallucinerend door de kou zo ervaren.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!